Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

abbiiee.

Bu üye Çaylak

Bu üyenin profil sayfasına git

92 entry 4 konu hiç puanı yok
18.01.2019 15:52 son işlem tarihi takip etme takip et

günaydın sözlük

yılın son gününe bir günaydın bırakalım dediğim başlık.

Günaydın sözlük yazarları.

31.12.2018 09:57
  1. satranç

    sanırım dokuz yaşımda babamın Rusya'dan getirdiği satranç takımıyla tanıştığım oyun. bir üst jenerasyon çok güzel oynar aralarında turnuva düzenlerlerdi. yaklaşık bir hafta süren turnuvada son ikiye kalan kişiler zamansız oynardı. o sehpadan 2 gün boyunca bozulmayan oyunun büyük bir itinayla korunmasını hatırlıyorum. bizde büyüklerimize baka baka öğrendik.

    aynı adı taşıyan Stefan Zweing kitabında satrancı şöyle tanımlıyor;

    "çok eski ama sonsuza kadar yeni, yapısal olarak mekanik ama sadece hayal gücüyle etkili; geometrik olarak sabit bir alanla sınırlı bileşimleri olan, sürekli gelişen ama kıraç; hiçbir yere götürmeyen bir düşünce; hiçbir hesap yağmayan matematik; eseri olmayan sanat; materyali olmayan bir mimari; ama buna rağmen kendi varlığı içinde ve özünde, tüm kitaplardan ve sanat eserlerinden daha uzun ömürlü; her ne kadar can sıkıntısını gidermesi, insanların akıllarını ve algılarını geliştirmesi için hangi tanrının onu yeryüzüne gönderdiği bilinmese de tüm uluslara ve çağlara ait tek oyun."

     
  2. Dino Buzzati

    Hayatında ilk kez öyle güzel uyumuş ki, bu sebepten güne geç başlamış yazar. Bütün sıkıntıları uçup gitmiş, yüreği ferahlamış, göz bebeklerine bir ışıltı, sesine bir neşe konmuş. En sevdiği müziği açmış, balkona çıkmış. İlk kar tanesi kibar burnunun üzerine düşmüş. Kafasını yavaşça kaldırmış, kar hızını arttırıp lapa lapa yağmaya başlamış, avuçlarını açıp, gözlerini kapatmış. Evden gelen müzik sesine odaklanmış, üzerinde beyaz bir örtü oluşturmuş kar taneleri, müzik bitmiş, açmış gözlerini... üzerini silkeleyip geçmiş içeri. Buğulanan gözlüklerini silmiş pijamasının ucuyla. Ocakta kaynayan çaydan almış bir bardak. Bilgisayarının başına geçip yazmaya başlamış ilk yayımlanacak harika hikayesini zihninde tasarlayarak.

     
  3. diyet yapana kurulacak cümle

    "Kafanda bir şeyleri bitirmediysen kesinlikle başlama." Cümlesidir.

     
  4. içkisi kumarı sigarası olmayan kadın

    ideal kadındır. (gülücük)

     
  5. herkesi kendin gibi sanmak

    herkes kendi içinde bir dünya, yalnız olaylara ve durumlara verdiğimiz tepkilerin aynı olması gerektiğini düşünme gibi bir handikapa düştüğümüz için yaşadığımız duygu durumu karmaşasıdır.