Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

hititler ne yerdi

paylaş araştır

 

  1. Anadolu'ya Kafkaslar ya da Avrupa üzerinden gelip yerleşerek yerli halk üzerinde hükümranlık kurdukları , yöneticilerin farklı bir etnik kökene ait olup konuşma ve yazı dili kullandığı tebaanın ise bilinen en eski Anadolu halklarından olduğu arkeolojik buluntular ve araştırmalar sonucunda teori olarak ileri sürülen Hitit uygarlığının beslenme şekli.

    180 in üzerinde ekmek çeşidi biliyormuş bu insanlar. Yine 100 den fazla hamur işi yemek yapabiliyorlar. Büyükbaş, küçükbaş, kümes ve av hayvanlarını gıda olarak tüketiyorlarmış. Peynir, tereyağı ve loru biliyorlar. Anadolu'da yetişen pek çok bitkiden sebze, meyve ve yağ olarak yararlanmışlar. Zeytine ve zeytinyağına yabancılar yine de zeytinyağını yemeklerde kullanmışlar. Yeni dünyadan sonradan getirilen domates,biber, patlıcan gibi sebzelerden tamamen habersizlermiş. Nohut, salatalık, mercimek gibi ürünleri, buğdayla birlikte diğer tahılları da kullanmışlar.

    Üzüm dolayısıyla pekmez ve şaraptan haberleri var. Balı ve pekmezi tatlı yapımında kullanmışlar.

     
  2. ekmek kültürümüzün nereden geldiğini anladığımız konu.

    anadolu'da bıraktıkları kültürleri bizler devam ettirmişiz. öğrenilmiş bilgiler bütün insanlık için faydalıdır. keşke az ekmek yapıp yeselerdi, bizlerde bu kadar ekmekçi olmazdık.

     
  3. Umarım sadece yemek kültürlerini almışızdır dediğim konu.

     
  4. sözlük formatına uygun olmayan ama hakkında birkaç cümle yazabileceğim başlık.

    adana kebabının üzerine künefe gömüp gömmediklerini bilmiyoruz elbette ama kesin olarak bildiğimiz iki şeyi yapmışlar; ekmeği yiyip suyu içmek. ohaa ne kadar üst düzey bir bilgi, aydınlandım resmen diye hafiften bir alayla karşılayacaksınız belki ama gerçekten de adamlar bunu yazmış tabletlere. okunan ilk hititçe cümle tam olarak şudur : "NINDA-an ezzateni watarra ekutteni." türkçe karşılığı ise şu: "ekmeği yiyeceksiniz, suyu da içeceksiniz." artık o dönemki hitit halkı ekmeği ve suyu ne amaçla kullanıyordu da dönemin yöneticileri bu maddelerin asli kullanım amacını belirtmek ihtiyacı duydular, bilinmez.

    ayrıca yine ilginç bir konu olarak, cümlede geçen "watarra" sözcüğü tanıdık geldi mi? ingilizcedeki "water" ve almancadaki "wasser" ile aynı anlama gelen bu sözcük, "su" demek. işte sırf bu sebeple almanlar, kendi kökleriyle ilişkisini araştırmak, dil, kültür, tarih vs. olarak ne ölçüde yakınlık olduğunu anlamak için yıllarca hitit kazılarına sponsor olarak destek vermiştir, takdir edilesi.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.