Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

dertli

paylaş araştır

 

  1. arama motorlarında geniş tanımlarını bulamadığımız, uzun uzadıya tanımlamaları hak eden bir kelime.

    probleme sahip, sorunlu, kederli olarak ilk bakışta tanımlanmaktadır.

    arama motorlarında ise asıl tanımından ziyade şair sıfatı veya soyadı olarak şaire götürmekte, bir yer ismi olarak o yeri tarif etmektedir.

    Dertliyi tanımlayabilmek için tanımı yapacak kişinin de dertli olması gerekir. Bu sözden anlaşılacağı üzere bu tanımı yapabilecek insanlardan birisi de -yerinmek gibi olmasın- benim.

    Öncelikle dertli insan genelde derdini kimseyle paylaşamaz. yüzünü gülücüklerle süslemeye çalışırken içerisinde şelale gibi gözyaşları akar. Paylaşabiliyorsa ya dert çok büyük değildir ya da paylaştığı kişi derdinin büyüklüğüne göre çok yüce bir şahsiyettir. Diğer bir ihtimal ise dertler öyle çoktur ki küçüklerini paylaşır, herkese küçük dertli olduğunu hissettirir ama büyük dertleri yüreğinde saklar.

    Bir de dert yarıştırma durumuyla karşı karşıya kalabilir, tıpkı birisi ''şuram ağrıyor.'' deyince karşıdakinin ''aynen bende de var onun daha şiddetlisi.'' diyalogları gibi.

    Derdin kaynağı ekonomik olabilir, sosyolojik olabilir, psikolojik olabilir, ağır sağlık sorunları olabilir. dışarıdan bakan gözler hatta dertlinin kardeşi, anası, babası bile dertlinin halini bilemez.

    Dertsiz insan var mıdır ki? Sorusu ile hemen konuya karşı tez atılması muhtemeldir. Derdin büyüklüğü göz ardı edilirse dertsiz insan tabi ki yoktur.

    Sözlerimi şu güzel sözle bitiriyorum: ''derman arardım derdime, derdim bana derman imiş.''

     
  2. aşık dertli var bir de?, türk halk ozanı. bolu çağa'nın şahnalar köyünde doğmuş.

    aşık dertli (1772, bolu - 1846, ankara) gerçek adı ibrahim ve mahlası ise lütfi. geçimini aşık kahvelerinde saz çalıp şiir söyleyerek sağlarmış aşığımız. istanbul, konya ve mısır'da bulunmuştur, denilmekte. aşığımızın sıklıkla kullandığı "dertli" lakabını, yaşamı güçlükler içinde geçtiği için aldığı söylenirken, bir başka söylentide ise bir sevi yüzünden kendisini usturayla öldürmeye kalkıştığı için "dertli" adını aldığı yolundadır. aşık dertli eserlerinde hem aruz, hem hece ölçülerini kullanmıştır.

    not.konumuzla sadece mahlası itibariyle ilgisi bulunan aşığımızın ruhu şad olsun. :)

     
  3. Sorumlulukların altında ezilmiş, yorulmuş ve hüzünler kendisini yıpratmış insan ...İnce düşünen, hassas insan ...

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.