Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Şair burada ne demek istemiş

paylaş araştır

 

  1. ortaokul, lise dönemlerinin edebiyat sorularından.

    Okul yıllarında pek sorgulamayamadim bu soruyu. Hoca sorar bizde şairin hayal dünyasını anlatmaya çalışırdık.garip garip yorumlar yapardık.bir türlü şiirin özüne inemezdik. Maalesef Edebiyat derslerinden aklımda sadece bu soru kalmıştı.

    Çok sonraları anladık ki olay şairi anlamak değil şiiri hissetmekmis.

     
  2. okul yıllarında edebiyat sınavında paragraf ya da şiir içeren, şairin anlatmak istediği duyguları soran ve sevilmeyen soru türlerindendir.

     
  3. Bir fenci olarak lisede beklenenin aksine, edebiyat dersi en sevdiğim derslerden biriydi. (Hoş ben her dersi severdim, orası ayrı) Özellikle de divan edebiyatı daha çok ilgi alanıma girerdi. Lisede üç sene boyunca üç farklı edebiyat hocası dersimize girdi, ancak üçünün de özelliği bu soruyu bize hiç yöneltmediler. Zira okul sıralarındayken kendimi şair yerine koyup, şair acaba burda kime söylüyor bu aşk sözlerini, kime dert yanıyor, niçin bu kadar hüzünlü, niçin istanbulu gözleri açık seyretmek varken, gözleri kapalı dinlemeyi tercih etmiş diye sorguladığımızı hatırlamıyorum. Ancak 40 lı yaşlara merdiven dayamışken anlıyorum ki zaten şairin ne demek istediğini o zamanlar istesek de anlayamazmışız.

     
  4. Pek çok şey demek istemiş olabilir ama yazdıklarının bu kadar kaygı ve sıkıntı doğurabileceğini yaşarken söylesek mümkün değil inanmazdı.

     
  5. Buraya biraz daha ekleme yapalım.

    Öğretmen sınıfa bu soruyu sorduğu zaman:

    Kafamın içinden geçen " Ne bileyim ben, belli ki bir şeyler söylemek istemiş ama bir sebepten açık açık ifade edememiş. Yanında mıydım ? Bilmiyorum. "

    Gerçekte cevabım:

    Eee hocam şimdi burada şair gün batımlarına gönderme yaparak içindeki melankolik hislere tercüman olmak istemiş olabilir bla bla bla.

    " Kafa o sırada hocanın elindeki not defterindedir. "

     
  6. Genel geçer bir cevabının olmadığını düşündüğüm bir sorudur. çünkü şiir yazıldığı andan itibaren artık şairinin değil okuyucunundur. Evet, şair bir duygu durumundan ya da bir düşünceden yola çıkarak yazar şiirini ancak bazen öyle şeyler hisseder öyle şeyler yorumlar ve öyle şeyler çıkarırız ki bunlardan şiirin şairinin bile haberi olmaz. ben bu soruyu sorduğumda aslında şairin ne demek istediği fazla umurumda olmaz. bence mühim olan hangi öğrenci hangi pencereden bakacak, hangi kelimeye takılacak ve hangi hassasiyetini sezdirecek ve şiir şairinden bağımsız olarak nasıl da zenginleşecek...

     
  7. gıcık bir sorudur.

    herkesin hissettiği algılaadığı frekans farklı.

    biz ne bilelim 100 önce şairin düşüncesini ala ala :)

     
  8. öğretmen bu soruyu soruyorsa, kesin kafasında kurguladığı bir fikri veya daha evvel o şiirle ilgili araştırıp edindiği bir takım ön bilgileri ve bu çerçevede heybesinde, öğrenciden beklediği anahtar sözcükler, cümleleri vardır. bir ipucu yakalayabilen öğrenci gerisini çorap söküğü gibi getirecektir. şairin de nihayetinde bir insan olduğu düşünülürse; birebir örtüşmese bile kıyısından köşesinden tutturulabilen fikirlerdir, demek istedikleri.

     
  9. yollar uzun bitmeyi

    burda zaman geçmeyi

    nasil da hatirladun

    kapidaki çeşmeyi

    dörtlüğü için buradan topluma yönelttiğim soru.

    ''yollar uzun bitmiyor, burada zaman geçmiyor, nasıl da hatırladın? kapıdaki çeşmeyi.'' diyen olabilir ama bunu kastetmiyorum ben, kapıdaki çeşme ile diğer mısralar arasındaki sımsıkı! bağı çözemedim. bu şarkıyı çok severim, bu yüzden irdeleme gereği duydum.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.