Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Demir eksikliği yer yaş gurubunda ve ülkemizde sıklıkla görülen halk arasında 'kansızlık' diye tabir edilen hastalıktır. Kişide halsizlik, yorgunluk, aşırı uyuma isteği veya uykusuzluk, saç dökülmesi, tırnak bozukluğu, kaşıntı, baş ağrısı, baş dönmesi, öğrenme güçlüğü, unutkanlık, çarpıntı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı, yutkunma güçlüğü gibi çok sayıda şikayete neden olabilir.
Kan testi ile teşhis edildikten sonra tedaviye yönelik sebebin mutlaka tanımlanması gerekmektedir. Aksi halde takviye sonrası eksiklik kendini yineleyebilmektedir.
Erişkinlerde altta yatabilme ihtimali olan mide ve bağırsak kanseri gibi ihtimaller mutlaka araştırılmalı ve erken teşhis konarak hemen tedavi edilmesi gerekmektedir.
yeni doğan bebeklerde görülmemesi adına 4.aydan itibaren demir takviyesinin kullanılmaya başlandığı hastalıktır.
vücutta halsizlik, sürekli yorgunluk hali, konsantrasyon sorunu, ilgisizlik, fiziksel aktiviteler sırasında nefes nefese kalmalar, baş dönmesi ve gözlerde kararma , baş ağrısı, ciltte kuruluk, tırnaklarda ve saçlarda kırılmalar, uyku sorunları, elde ve ayaklarda karıncalanma, depresyon, kulak çınlaması gibi ve daha birçok belirtilerle başlayıp sonrasında çok ciddi hastalıklara davetiye çıkaran sağlık sorunudur. özellikle kalpte olabilecek sıkıntılar sebebiyle bile olsa erken teşhis ve de tedaviye ihtiyaç duyulan bir uyarandır. bu eksikliği gidermek için ise kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek, börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengin besinleri tüketmeliyiz diyor, uzmanlar.
biraz kitapları karıştırdım.
100 gramı baz alınırsa
bademde demir oranı yüksek: 1,3 mgr
bezelyede de yüksek : 1.9 mgr
börülce: 5.8 mgr ( Çok yüksek ama her zaman bulmak biraz mesele )
bulgur: 1.3 mgr
Çay: kansızsanız mümkünse çaydan uzak durun.
bira: mayasında çok yüksek oranda demir var fakat birada demir hiç yok.
kırmızı et: 3.4 mgr
dereotu: 2.7 mgr fakat 100 gram yemeniz gerekiyor.
kuru fasulye: 7.8 mgr . Buldunuzsa kaçırmayın. Deli gibi demir depolamayı sağlar. Etten sağlam çıktı.
hindi eti: 3.8 mgr
hurma: 3.0 mgr ( 100 gram yerseniz )
ıspanak: 2.2 mgr
kahve: içmeyin, eser miktarda demir var.
buğday kepeği: 4.0 mgr. ( Ekmek alırken kepekli alırsanız artı puan yani )
Malt: 4.0 mgr ( bulmak biraz zor, arpadan yapılıyor )
Mercimek: 6.8 mgr ( Ağam kuru fasulye ile mercimeği mümkünse baş tacı yapınız. Mercimek özellikle yeşil mercimek gerçekten kara şimşekmiş. )
Mısır: 2.7 mgr
midye ve istiridye: 13.5 mgr. sanırım rekor bunda ama bizde pek önerilmeyen gıdalar.
pırasa: 2.0 mgr
Karaciğer: 14.0 ( Evet rekoru bulduk. Sevdirebilirseniz çocuklara karaciğer yedirin. )
soya fasulyesi: 2.5 mgr
turp: 1.9 mgr
yumurta: 2.3 mgr
zeytin: Hay maşallah. 6.2 mgr
Şimdi bu durumda: Akşamleyin kuru fasulye , yanında bulgur pilavı yer, içinde bol yeşillik olan bir salata tüketirseniz, mercimek çorbanız da varsa demir bombardımanı yaşıyorsunuz.
Demek ki sabahları zeytin ve yumurta önemli. mesela yanında da kepek ekmeği. Varsa yumurtaya bol maydanoz da katabilirsiniz.
sıralamaya bakarsak:
Karaciğer, midye ve istiridye, kuru fasulye, mercimek, zeytin, börülce, malt, buğday kepeği zirveyi zorluyor.
Ispanak sadece bir efsane arkadaşlar. Yukarıda saydığım besinleri tüketirseniz ve yanında da C vitamini bakımından zengin meyvelere yönelirseniz kısa sürede vaziyeti toparlayabilirsiniz.
Çay, kahve ve bira içmeyiniz.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |