Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

yiğit düştüğü yerden kalkar

paylaş araştır

 

  1. bu atasözündeki vurgu "düştüğü yerle" değil "ayağa kalkma" eylemiyle ilgili.

    ne kadar zorluk, sıkıntı, güçlük çekersek çekelim başarısızlıklar yaşarsak yaşayalım pes etmemeliyiz anlamına gelen atasözü.

     
  2. diye diye nice yiğitleri heba ettik.

    düştü mü elimizi uzatmadık kendi kalkar nede olsa yiğit dedik heheytt :)

     
  3. Yine de sözdeki "düştüğü yer" vurgusundaki alt anlam kaybedilmemeli. Alt anlam şudur ki: "Şimdi gidiyorum, istemeden gidiyorum ama bir gün mutlaka buraya döneceğim ve kaldığım yerden devam edeceğim!" ya da "tekrar buradan (düştüğüm/düşürüldüğüm yerden) başlayacağım" yiğit burada şunu diyor: "mevcut halimi o yada bu nedenle kaybetmiş olabilirim. Fakat bir gün tekrar bir yerden başlamam gerekirse; bu yer o yer, hali hazırda yitirdiğim bu makam olacak!" "Kaybettiğimi, bana kaybettirdiklerinizi geri alacağım!". Zaten bunu diyebildiği için "yiğit" sıfatını kazanıyor. O halde "yiğit" kelimesi de anlama dahil edilmelidir. Çünkü vurgu salt "ayağa kalkma eylemi" ne ilişkin olsaydı, "kişi ya da insan" demekte yeterli olurdu. her kişinin ya da her insanın belirli bir yapabilme yetisi vardır. oysa burada sıradan bir yapabilmenin ötesinde bir "yiğitlik" hali aranıyor. demektir ki; insan kişisi hedefe odaklanmış bir halde bir şey için savaşmalı: Kaybettiğini geri almalı, düştüğü yeri tekrar elde etmeli.

    Yiğit düştüğü yerden kalkar= Gerçek bir savaşçı/komutan önce kaybettiği kaleyi alır. Kaybetmenin verdiği utanç ancak bir yiğitlik ile unutulabilir/telafi edilebilir.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.