Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

sumak

paylaş araştır

 

  1. kahramanmaraşın simgelerinden birisi. yazın sumak uçlarında yetişen olgunlaşmış tomurcuklarından ekşi yapılır. sumak ekşisi olarak bilinir.

     
    (Bkz: kahramanmaraş)
  2. mercimekli bulgur pilavının yanına patlıcan, biber, sarımsakla yapılan adına hatay taraflarında 'fellah turşusu' denilen soğuk yemeği yemek yapan tadını kokusunu verendir.

     
  3. Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

     
  4. Genellikle ızgara kofte tavuk vb gibi mangalda pisen etlerin uzerine atildiginda hafif ekşimsi bir tat veren baharat turudur.

     
  5. Tanelerini suda dinledirdikten sonra

    dolmaya döküp renk ve tadıyla lezzetlendirebileceğiniz,

    Ayrıca soğan salatası denince mutlaka tozunu serpmeniz gereken bir tür baharat..

     
  6. corona virüsüne iyi geldiği söylentileri sonucu fiyatında aşırı artış yaşanan baharat.

    arkadaş bana göndermişti sumak videosu. adam ballandıra ballandıra anlattı. sonra da sakın ha sumak fiyatlarını artırmayın arkadaşlar diye not düştü. yuh dedim, kesin altında bir çapanoğlu var bunun altında. nette araştırdım, bir çok kişi inanmayın bu tarz haberlere demiş, sevdiğim bir hoca var o da uzak durun dedi. onun duyduktan sonra almadım ama almayı düşünmüştüm. insanların duygularıyla, çaresizlikleriyle çok güzel oynuyorlar.

     
    (Bkz: Koronavirüs Fırsatçıları)
  7. baharatçıları bayram ettirecek açıklamaya maruz kalan baharat

     
  8. Talep patlamasi yasayan ve yalan degil markette benim de aradigim ama 1 paket bile bulamadığım baharat.

     
  9. Sizin için internetten değil kitaplardan araştırdığım baharat. Üzerinde çok polemik olduğu için eski eserleri karıştırdım. Bulduğum sonuçlar:

    Faruk K Ermiş ( Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi- 1997 ):

    Özellikleri ve kullanımı: Antepfıstığıgillerden, sıcak bölgelerde yetişen 1-3 metre yükseklikte, kırmızımtrak tüylü, bileşik yapraklı, çalı görünümünde bir ağaççıktır. Meyve küremsi şekilli , tüylü, olgunlukta kırmızı renkli ve ekşi lezzetlidir. Meyveleri sumak ekşisi adı altında baharat olarak yemeklere katılır. meyvelerinin su ile birlikte kaynatılmasından sumak pekmezi elde edilir. yüksek tansiyonu bulunanların kullanması pek tavsiye edilmez.

    Ülkemizde 150 kadar türü bulunmakla birlikte birçoğu zehirlidir.

    Faydaları: Sindirim sistemini çalıştırarak hazmı kolaylaştırır. İştahı açar. kandaki şeker oranını düzenler fazla şekeri düşürür. ishal kesip kabızlık yapar. kan kesicidir. yaraları iyileştirir.

    Sarı Sumak: ( Rhus cotinus ) Yaprakları haricen kullanılır.

    Faydaları: İyice ufalanmış olan yapraklarının 100 gram kadarı bir litre suda kaynatılıp süzüldükten sonra el, ayak banyosu, terlemelere, şişliklere faydalı olur.

    deri hastalıklarına, çıbanlara, yaralara, iltihaplı yaralara, cerahatli küçük kabarcıklara iyi gelir.

    gargara yapılarak diş eti iltihaplanmaları giderilir.

    süzüldükten sonra kalan posası sıcak halde basur memelerinde kullanılır.

    Ahmet Maranki ( Şifalı Bitkiler-2008 )

    Latince Adı: Rhus coriaria

    Almanca Adı: Sumach

    Bilinen Bileşimleri: Şeker, mum, flavon türevi sarı renk maddeleri, tanen, yüzde 4 uçucu yağ, organik asitler ( sitrik, tartarik, malik ) ve bunların tuzlarını içerir.

    Diğer isimleri: tetre, tetri, tatari, tutuba, tavru, terici sumağı.

    Önerilen hastalıklar: Hazmı kolaylaştırır, iştahsızlığı giderir, ishali keser, kandaki şeker miktarını düşürür, fazlası kabızlık yapar, antiseptik özelliği olan bitki diareye karşı kullanılır.

    Yan etkileri: Tansiyonu yüksek olanlar kullanmamalıdır.

    Arif Pamuk ( İbni Sinadan Terkipler Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi 1991 )

    Yukarıdaki bilgilere ilaveten 509. sayfasında sıtmaya karşı tedavi olarak sumak ve kızılcığın 150 şer gramının yeteri kadar suyla kaynatılarak içilmesi şeklinde hastaların tedavi edildiği belirtilmiştir.

    Ayrıca yine aynı kitapta, ağız yaraları, diş eti iltihapları, dişlerin kuvvetlendirilmesi, bademcik şişmesi, küçük dil şişmesi, ülser, hazımsızlık, bağırsak iltihabı,ishalin kesilmesi, iştahın açılması, mide bulantısının ve hazımsızlığın giderilmesi, ciltteki iltihaplı yaraların iyileştirilmesi için geçmişte sumaktan yararlanıldığı belirtilmiş.

     
  10. soğanın üstüne eklendiğinde mükemmel tat veren baharat.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.