Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

öğretmenlik kariyer basamakları

paylaş araştır

 

  1. Yeni yönetmeliğe göre belli şartları taşımak suretiyle öğretmenlik de "öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen" olmak üzere üç basamaktan oluşan görevde yükselme Yapılabilecek meslek grupları içersinde yerini aldı.

    Bir yıllık adaylık sürecini tamamlayanlar öğretmen ünvanına sahipken, meslekte 10 yılını doldurmuş, 180 başlıklı öba üzerinden açılan uzaktan eğitim derslerini tamamlamış ve muaf olma şartı taşımayanların kasım ayında yapılacak olan sınavdan 70 barajını aşmış olanlara uzman öğretmen ünvanı verileceği bildirilmiştir. Uzman öğretmenlikte en az 10 yılını tamamlamış ve 240 başlıklı öba üzerinden açılan uzaktan eğitim derslerini tamamlamış ve kasım ayında yapılacak olan sınavdan yine 70 barajını aşmış olanlar da başöğretmen ünvanını alacaklardır.

    Yönetmeliğin açıklandığı ilk günden beri süreç, şartlar ve sınav tartışma konusu olmaktadır. Aynı okulda görev yapan öğretmenler arasında ayrışmalara neden olacağı; öğretmenin uzmanlığının bir sınavla belirlenemeyeceği, hele ki sınavın, işleyişle doğrudan ilgisi olmayan alan dışı konu kapsamına sahip olması; başöğretmenlik ulu önder atatürk'e ait bir ünvan iken, bu süreç sonunda bu ünvanın atatürk'e ait bir ünvan olmaktan çıkacak olması, özellikle bazı velilerin uzman öğretmen/uzman olmayan öğretmen ayırımı yaparak çocuğunu uzman öğretmende okutturmak istemesi gibi daha pek çok neden bu tartışmaların ana konusu durumundadır.

    Eylülde okulların açılmasıyla birlikte 18 temmuzda başlayan sürecin değerlendirmesi, her ne kadar iptali istense de kasım ayında yapılması planlanan sınav ile ilgili düşüncelerin öğretmenler odasındaki yansıması daha net anlaşılacaktır. Gerekli miydi, değil miydi tartışmaları sürerken Daha dün meb bakanı mahmut özer süreç sonundaki sınavın gerekliliği konusunda açıklamada bulunsa da kariyer basamakları sürecinde her an her türlü değişiklik yaşanabilir. Zira süreç ayakları yere basan, sağlam temellere oturtulmamıştır ki zaten eğitim sistemimizin ezelden beri en temel eksikliği de budur.

     
  2. ilgiyle takip edilmesi gereken gelişmeler.

     
  3. eğitimin ve sınavın içeriğinin branş fark etmeksizin aynı olması saçmalıktır. bildiğim kadarıyla edebiyat öğretmeni ile fizik öğretmeni aynı sınav içeriği ile uzman öğretmen unvanını alacak, şaka gibi. alan bilgisini de ölçen bir sınav olsaydı makul ve mantıklı olabilirdi. ayrıca başöğretmen unvanının yıpratılacağını da şimdiden görebiliyorum. seçimlere bir yıldan az kalmışken 24 kasımda bu sınavın kaldırıldığına dair bir açıklama gelebileceğini düşünüyorum.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.