Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

liberalizm

paylaş araştır

 

  1. özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan,ideoloji, politika geleneğidir.

     
    (Bkz: Siyaset)
  2. Özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan bir ideoloji, politika geleneği ve düşünce akımıdır. Genel anlamda liberalizm, bireylerin ifade özgürlüğüne sahip olduğu, din, devlet ve kimi zaman kurumların gücünün sınırlandırıldığı, düşüncenin serbest bir şekilde dolaştığı, özel teşebbüse olanak sağlayan bir serbest piyasa ekonomisinin olduğu, hukukun üstünlüğünü geçerli kılan şeffaf bir devlet modeli ve toplumsal hayat düzeni hedefler.

     
  3. Siyasal, dinsel ve ekonomik alanlarda müdahaleleri istemeyen devlet, toplum ve birey arasındaki ilişkilerde önceliğin bireyin hak ve özgürlüklerinde olması gerektiğini savunan öğretilerin genel adıdır.

     
  4. Bizde Sosyalizm, Muhafazakarlık, Nasyonal Sosyalizm kadar popüler olmayı başaramamış bir ideoloji. Marksizmin aksine yumuşak bir ideolojidir. Osmanlı Devleti'nden itabiran her liberal, ingiliz ajanı olarak suçlanmıştır. Bu tutum Cumhuriyet'in ilanından önce ve sonra da devam etmiştir.

    Liberalizm özellikle de klasik liberalizm, Sosyalizme temelden zıt bir ideolojidir. Sosyalist fikirlerin totalitarzme yol açacağını ima eder. ünlü filozof friedrich von hayek, kölelik yolu adlı eserinde bu konuyu derinine ele almıştır. Ülkemizde en önemli temsilcisi, açık ara prof. dr. Atilla Yayla'dır.

    20. yüzyılın sonuna doğru dünyada sosyalist görüşler itibarını kaybedince, bizde de liberalizm daha popülerleşmeye başladı. Özellikle sosyalistler, liberal olduklarını iddia etmeye başladılar. fakat liberalizm hakkında az buçuk fikri olan biri; bir sosyalist ile bir liberal arasındaki farkı hemen anlar.

     
  5. devlettin her türlü sektöre el atmasına binayen liberal bir kişinin devlet benden uzak Allaha yakın olsun tarzına uygun görüş...

     
  6. gournay vincent'in ''bırakınız yapsınlar,bırakınız gitsinler,bırakınız geçsinler'' dediği ekonominin özgür bırakılmasını vaaz ettiği model,bi bakıma ekonomi için ''tutmayın küçük enişteyi,salıverin gitsin'' demek gibi bişey.

     
  7. ekonomide kişisel serbestliği ve bireysel davranışların özgürlüğünü savunan görüş.

     
  8. kısaca, çıkarcılık olarak tarif edebileceğimiz kavram.

    Sartre reisin dediği gibi iğrenç bir sözcük.

     
  9. Serbestlik, bireysel ve toplumsal özgürlük savunuculuğudur.

    Kamu otoritesinin ekonomik, sosyal, dinsel vb. gibi süreçlere müdahale etmesine, ya da bu süreçlere kendi istediği doğrultuda yön vermek yönündeki girişimlerine karşı çıkılması gerektiğini ileri süren görüştür.

    Bu çerçevede devletin ekonomiye müdahale etmemesi, yahut iktisadi hayatın yönlendirilmesine yönelik dev-let müdahalesinin asgari düzeyde tutulması gerektiğini; arz-talep mekanizması ya da fiyat mekanizmasıyla piyasanın iktisadi ve sosyal açıdan en yararlı sonuçları üreteceğini savunmaktadır.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.