Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

alostdog

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

13 entry hiç konu açmadı hiç puanı yok
31.01.2015 19:33 son işlem tarihi takip etme takip et

Mihriban

Şair Abdürrahim Karakoç'un (1932, Elbistan - 7 Haziran 2012, Ankara), beni, özellikle "lambada titreyen alev üşüyor" dizesiyle ta canevimden vuran, şairliğin ilham işi olmadığını savunmamızı neredeyse imkânsız hâle getiren meşhur şiiri.

14.01.2015 23:21
  1. anlatım bozukluğu

    Bazılarının bozukluk olmaması gerektiğini düşünüyorum. Türkçe için dilbilgisi bakımından bütün imkânların kullanılmasından yanayım ben. Bize öğretilenlere bakacak olursak "Öğretmen, Ali'yi yanına çağırıp bir kitap verdi.", "Ne sinemaya ne tiyatroya gitmedi.", "Birçok seneler geçti dönen yok seferinden." ve benzeri cümlelerde anlatım bozukluğu var. Nedenmiş? Birinci cümlede dolaylı tümleç eksikliği varmış, ikincisinde 'ne ne' bağlacı olumsuzluk anlamı verdiği için cümlenin yüklemi olumlu olmalıymış, üçüncü cümlede de 'birçok' sıfatından sonra çoğul isim kullanılamazmış... Birinci cümleyi "Öğretmen, Ali'yi yanına çağırıp ona bir kitap verdi." şeklinde söyleyince bozukluk ortadan kalkıyor mu sanki? Öğretmenin, Ali'yi yanına çağırıp kitabı başkasına -mesela Veli'ye (ona)- verme ihtimali yine mevcut...

     
  2. Kanuni sultan süleyman

    Belki de en meşhur beyti "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi" olan şair Osmanlı padişahı. Kral Fransuva'ya yazdığı, her hatırlayışımda kendimi hüzünlü bir gülümsemenin girdabında bulduğum mektubu da ünlüdür.

     
  3. son okunan kitap

    Açık Pencere "Toplu Yazılar 1" - Melih Cevdet Anday

     
  4. amasya

    Tarih öğretmenlerince Genelgesi'yle Kongresi'nin karıştırılmaması gerektiği vurgulanan şirin kentimiz, leb-i Yeşilırmak.

     
  5. mani köşesi

    İlk mânisi mâni ol(a)mayan köşedir.