Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

tropik meyveler

paylaş araştır

 

  1. kamkat: anavatanı asya. ülkemizde de pek çok yerde yetiştirilen ve kabuğuyla tüketilen misket büyüklüğünde minik narenciye. tadı minicik ince kabuğuyla yenen bir portakalı andırıyor.

    tamarillo: bir tür domates görünümünde olan fakat lezzeti çok farklı olan meyve. hafif asitli tadı domatesi andırsa da şekeri daha fazla. kavun ve domates arası bir lezzeti olduğu belirtilmiş.

    liçi: Çin'in güneyinde yetişmekte olan ve kral meyvesi adı verilen meyve. çin kirazı. dışı çileği andırsa da soyulunca içinden beyaz şeffaf etli kısmı ve içinden iri çekirdeği çıkıyor. ağaçta yetişiyor ve tadını hafif gül tadını andırıyor.

    pitaya ( pitahaya ) : anavatanı orta ve güney amerika. uzak doğudaki tropikal iklimi olan ülkelerde de üretimi yapılıyor. diğer adı ejder meyvesi ya da dragon fruit. bir kaktüs meyvesi. tadını güzel bulanlar var fakat çok lezzetli olmadığını ileri sürenler de çok sayıda. görkemli bir dış görünüşü olmasına rağmen tadı yavan bulunuyor. içi kırmızı- mor ya da beyaz küçük siyah çekirdekli. dokusu kiviyi andırıyor. çekirdekleriyle birlikte tüketiliyor. kelek kavuna, ham armuda, salatalığa, turba, sabuna benzetenler olmuş.

    ülkemizde, mersin'de de üretilmeye başlamış.

    durian: anavatanı uzakdoğu ( malezya, tayland, Endonezya ) olan meyve. dikenlerle kaplı kabuğu kötü koktuğu için bazı ülkelerde otellere uçaklara, toplu taşıma araçlarına, avm lere sokulması yasaklanmış. yenildiği zaman kokusu vücuda ve salgılarına da geçiyor. sert dikenli ve çürük sarımsak ya da soğan gibi kokan yeşil kabuğunun içinde ise çok da lezzetli olmayan meyvesi var. alkolle birlikte tüketildiğinde ciddi zehirlenmelere yol açabiliyormuş.

    mangostan: mangosteen. anavatanı malaya yarımadası ve sunda adaları. kalın, mor, sert kabuklu, meyvesi beyaz renkli ve bütün sarımsağı andırıyor. kabuğunda çok kuvvetli boyar maddeler var ve leke yapıyor. dünyanın en lezzetli meyvelerinden biri olduğu da ileri sürülüyor.

    Hint inciri: ismi hint inciri olmasına rağmen bir tür kaktüs meyvesi. Banyan ağacı ile karıştırılmaması gerekiyor. diğer adı frenk inciri. bizde dikenli incir deniyor ( Kıbrıs'ta babutsa ) anavatanı Amerika kıtası. ülkemizde de güney kıyılarında yetişiyor. renkleri ve tadı beğenilen ve bizde de bolca tüketilen bir meyve.

     
  2. pepino: anavatanı güney amerika. bizde armut kavunu olarak da biliniyor. görüntüsü tam olgunlaşmamış sarı ve oval ya da yuvarlak patlıcanı andırıyor. zaten patlıcangillerden bir bitkinin meyvesiymiş. ülkemizde de yetiştiliyor. tadı ise kavunu andırıyor ancak hafif tatlı bir salatalık gibi. tıpkı salatalık gibi cildi gerginleştiriyor.( lezzeti kavunla yarışabilecek seviyede değil ) bizim kavunlarımıza alışkın olanlar tarafından kelek yakıştırması da yapılmış meyveye.

    papaya: anavatanı güney amerika olmasına rağmen Hindistan'da bol miktarda üretiliyormuş. görünüm olarak ağaçta yetişen daha ufakça ve yeşilimsi sarı bir kavunu aslında kavundan çok irice bir armudu andırıyor. içi ise çekirdekleri küçük ve siyah olan bir balkabağı renginde. kokusu çok güzel bulunuyor. tadı daha çok kavuna ya da mangoya benzetiliyor. müshil etkisi olduğu belirtiliyor. aynı şekilde kavunlarımızla kıyaslanmıyor.

    çarkıfelek: orijinal adı passion fruit ya da pasiflora olarak da biliniyor. anavatanı güney amerika. bizde aslında daha çok muhteşem çiçekleri nedeniyle bahçe bitkisi olarak yetiştirilen bir bitki. meyvesi irice mor bir eriği andırıyor. ortadan kesildiği zaman oldukça ekşi, güzel kokulu, lezzetli, çekirdekli ve sulu iç kısmına ulaşılıyor. açıkçası hiç cesaret edip yiyemedim bitkinin ilginç namından dolayı.

     
  3. yıldız meyvesi: Anavatanı uzakdoğu. kabuğuyla yıkanarak tüketiliyor. orijinal adı carambola. star fruit de deniyor. kesildiği zaman yıldızı andıran bir şekil alıyor. normalde şekli bir pervane gibi girintili çıkıntılı. ekşi bir tadı olduğu için tuzlanarak yenmesi de önerilebiliyor. taze ekşi eriği andıran bir lezzeti olduğu belirtilmiş.

    granadilla: sarı sert kabukludur. Çarkıfelek meyvesinin bir türü. doğal olarak bu meyvenin de anavatanı güney amerika

    guava: orijinal adı guayava. Asya'daki adı farang. anavatanı güney amerika olan yaygın olarak üretilen ve tüketilen tropik meyve. görünüşü iri yeşil bir armut gibi. c vitamini açısından turunçgillerden çok daha zengin olduğu belirtilmiş. içi ve suyu pembe renkte. sert küçük çekirdekleri olan meyvenin lezzeti kavunu andırıyor.

    boynuzlu kavun: orijinal adı kiwano. anavatanı güney afrika. üzerinde çıkıntıları olan bir kavun görünümünde. içi ise salatalığı andırıyor. salatalığa kıyasla daha sulu bir yapısı var. tadı pek beğenilmemiş.

    anon: orijinal ismi annona. cherimoya da deniyor. anavatanı güney amerika. akdeniz ülkelerinde de üretimi başlamış. iç dokusu avokadoyu andıran, yağlı yeşil renkli bir meyve. çekirdeklerinin yenmemesi öneriliyor. şekli armut gibi fakat yüzeyi pütürlü. oldukça lezzetli ve beğenilen bir meyve.

    mango: Bizde en çok tanınan tropik meyve. anavatanı hindistan. şeftaliyi andıran iç dokusu ile beğenilen bir meyve.

    not: buraya kadar olanlara baktıktan sonra ülkemizin meyve bolluğu ve bereketi açısından ne kadar zengin olduğunu da bir kere daha anlamış oldum.

    onlarca çeşit elma, armut, erik, dut, kiraz, vişne, kavun, karpuz, üzüm, incir, portakal, mandalina, çilek, muz, taflan, nar, incir, iğde, likapa, hurma, şeftali daha sayamadıklarım. mübarek topraklarda yapılsa ne ararsan var. altı üstü dört bir yanı cennet memleket. "verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı"

     
  4. şadok : diğer adı ağaç kavunu. Orta ve güney amerika'da, Hindistan'da yetiştiriliyor. diğer adı da pomelo. ismi kavun olsa da turunçgillere benzer.

    maklora: Yalancı portakal. diğer adı Hint portakalı. anavatanı ise kuzey amerika kıtasının güneydoğusudur. meyveleri şifalı olduğu için çeşitli şekillerde tüketilir.

    mango plum: mango eriği. uzak doğuda yetişiyor. mangoya ve eriğe benzeyen tadı olan küçük lezzetli meyveleri var.

    jaboticaba: üzüme benzeyen bu tropik bitkinin anavatanı güney amerika. meyveleri ilginç bir şekilde ağacın gövdesinde oluşuyor.

    Surinam kirazı: Diğer ismi pitanga, brezilya kirazı. Kirazla hiçbir ilgisi yok. Anavatanı güney amerika.

    jackfruit: en büyük tropikal meyvelerden biri. dev bir ağaçtan toplanıyor. anavatanı tropik asya. Meyve her yönüyle değerlendiriliyor.

    kei elması: anavatanı güney afrika. kayısıyı andıran c vitamini oranı yüksek bir meyve.

    naranjilla: anavatanı güney amerika. diğer adı da lulo. narenciye olarak tanımlanıyor.

    longan: meyvesi liçiye benziyor. ejderha gözü de deniyor. anavatanı güneydoğu asya. sulu ve yarı saydam meyveleri var.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.