Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Sözlük yazarına hayranlık hissi

paylaş araştır

 

  1. Hemen hergün aynı platformda yazıp, fikir paylaşıp vakit geçirilen Sözlükte bir süre sonra bir yazarın(x)diğer yazar ya da yazarlara hayranlık duyması şeklinde açıklanabilecek konu. bu durum herhangi bir sözlükte yaşanmış ya da hiç vuku bulmamış olabilir...bilemedim şimdi.

     
  2. Platonik bir durumdur.

     
  3. soru ve ünlem işaretinin yan yana kullanılması durumudur (?!). şöyle ki çay bahçesinde konuşmalarına ister istemez kulak kabarttığım, Türkçesine ses tonuna ve sesli gülmelerine hayran kaldıktan sonra ayıp olur diye arkaya bakmamak için uzun süre direndiğim, bu uzun süre içerisinde her halde çok güzel çok alımlı biridir diye düşündüğüm, kendime yenilip arkaya döndüğümde hiçte düşündüğüm gibi olmadığını gördüğüm bir olaydır. trt hatay fm spikeri imiş ve sesi, tarzı ile görüntüsü ters orantılı idi. keşke dönmeseydim hep hayalimdeki gibi kalsalardı. şimdi bütün trt radyo spikerleri aynı şekilde canlanıyor gözümde. o tecrübem bu entry için geçerli olup böyle bir hissi tam anlamıyla yaşayamıyorum. görsel olarak tamamlaması gerekiyor yani

     
  4. son zamanlarda yazar nicklerinin sol framede görülmesi usülüyle karşımıza çıkan durumdur. ilgili yazar hakkında satırlarca hayranlık beslenen yazılar, şöyle güzel yazıyor böyle nefis yazıyor şeklinde entryler girilir. ve hepsinde mutlaka kalemi daim olsun ibaresiyle bitirilir nedense. (hadi hepsi demeyelim de çoğunluğu diyelim)

     
  5. neden bende bu şekilde yazamıyorum, bu kadar bilgide çok fazla, yeter beni ezme diye ortaya çıkacak hayranlıktır. tanımadığın kişilere en fazla bu kadar hayran kalınır.

     
  6. Hak edene hakkını teslim etmeyi şiar edinmiş sözlük yazarının bu teslimat için gereğini yapmasıdır. Tabi hayranlık fan kılap'a dönüşüp, iş Meksika dalgasına kadar götürülmemeli.

     
  7. bir kişi hayatında hiç görmediği bir şaire ya da kitap yazarına hayranlık duyabiliyorsa pek tabii onlar kadar yazamayacak olan bir sözlük yazarına da -belki daha iyisini yazacak olan da vardır- hissedilebilecek olandır.

    bu biraz da kişinin hoşlandığı şeylerle alakalı bir durumdur. özellikle sanatla uğraşan bazı kişilerin karşısında konuşan şahsın sözlerinin büyüsüne kapılmasından ötürü gözlerinin mutluluktan ışıl ışıl parıldadığına şahit olmuşumdur. ancak aslında burada hayran olunan şey kişi değil de sözleridir. bu sözlere olan hayranlık da doğal olarak sözlerin sahibine pek tabii yansıtılabilir.

    ya da insan bir kişiye başka nasıl hayran olabilir ki? kiminin kriteri karşıdaki kişinin görüntüsü, kiminin kriteri karşıdaki insanın sahip olduğu maddi imkanlar olunca çoğu insana mantıklı gelebiliyor. bir ressamın yaptığı resimler hakkında şöyle güzel çiziyor, böyle güzel boyuyor diyebiliyorsak veya bir senaristin filmleri hakkında süper-muhteşem-olağanüstü gibi ifadeler kullanabiliyorsak, bir şarkıcı hakkında adamın sesi beni benden alıyor harika söylüyor ya tarzında basit cümleler kurabiliyorsak bir sözlük yazarı hakkında da kısaca güzel yazıyor -belki de uzun uzadıya- diyebilelim. hem biliyoruz ki kısa uzun gibi boyutlara çok da takılmamak lazım, fonksiyon her zaman daha mühimdir.

    diğer bir çok sözlükte yazdıklarından ötürü okuyanlarda beğeni oluşturan birçok ismin zamanla fenomen olduğunu ve hatta televizyon programlarına bile çıkarıldıklarını biliyoruz. kim bilir belki buradan da bazı isimler ileride bu şekilde bir teklif alabilir.

    sonuç olarak demek ki okumasını bilen kişiler yazmasını bilen kişilerin ''yazdıklarını beğenebiliyor'' ya da ''yazdıklarına hayran'' olabiliyor. ama bunu direkt olarak ''yazana hayranlık'' olarak algılamak -bu da kısmen doğal ve mümkün olsa da- baya zorlama bir yorum olacaktır.

     
  8. Entry giren yazarın yazdıklarıyla orantılı olarak düşünce yapısı, hayat anlayışı, yaşam felsefesi gibi konular bir müddet sonra netlesebiliyor. Dolayısıyla kurduğu cümleler, cümleleri kuruş şekli, Türkçeyi kullanışi(en azından benim. için öyle) sana,ruhuna,tarzina yakın ise onu takip etme geregi duyuyorsun.bu gerekliliğin yarattığı his işte bu hayranlık hissi oluyor.

    Benim de var.yazdiklarini asla okumadan es geçemediğim.

     
    (Bkz: idal)(Bkz: supporters)
  9. sanki Nobel ödülü almış yazarız, dediğim abartılı başlıktır.

     
  10. Sözlük yazarına hayranlık manasında değilde fikirlerini begenmek olur.

    İyi yazan kaleminin mürekkebi daim olmasını istediğim yazarlar var siz yazın ben okurum heyran heyran. (Gülücük)

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.