Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

soy ağacı

paylaş araştır

 

  1. belirli bir kişinin soyundan olan tüm kişileri, ya da bilgilerine ulaşabildiği tüm akrabalarını gösteren bir çizelge türüdür. Bu çizelge dallanarak ilerlediği ve genişlediği için bir ağaca benzemektedir.

     
  2. Soy ağacı tutma geleneğimiz olmadığı için ne zaman bir sohbet sırasında gündeme gelse mutlaka bir tereddüt yaşanır.

    İstisnalar kaideyi bozmasa da bu konuyu bir uğraş hâline getirenler de her mahalle ve köyde muhakkak vardır. Tabi işin sloganı "gidebildiği kadar veriye gitmek"

    E, Bunun için de profesyonel bir destek alınmalı. Bunlar da genelde arşiv tecrübesi olup Osmanlıca belge ve defterleri okumakta hünerli kişiler oluyor. Böylelikle işler yolunda giderse (ailenin devlet dairelerinde adının geçmesi vb.) 1400'lerin ortalarına kadar dahi soy ağacı götürülebilir.

    Ne diyelim artık. Rast gele...

     
  3. yaklaşık ondört yıldır üzerine düşüp önemsemeye başladığım ve kendi ailem özelinde hassas ve duygusal düşüncelere daldığım konu. herkes kendi ailesine değişik ölçülerde de olsa mutlaka değer verir zaten.

    birleşik mi ayrı mı yazılır? diye şüphelenip tdkyı ziyaret ettim ve birleşik yazıldığını gördüm: ''soyağacı'' şeklinde. (burada yazar arkadaşlarımın bir hatasını düzeltmek haddim değil, sadece katkı sağlamak amacıyla bunu belirtmek istedim.)

    ondört sene önce nüfus kağıdımızda tc kimlik numarası yazılsın diyerek kardeşimle nüfus kağıtlarımızı değiştirmeye karar verdik. kardeşimin nüfus kağıdında bir problem olduğundan nüfus arşivine yolladılar. memur, dedemin babasını da içerecek bir soyağacı çıktısını bize vererek nüfus işlemlerini yapan diğer memura gönderdi ve soyağacı önemseme hikayemiz; farkındalığımız böyle başladı.

    şimdi ise e devlet üzerinden kendi soyağacımla ilgili 1841 yılını içeren veriye ulaştım. güzel bir çalışma yapılmış, yetkililerin ellerine sağlık.

    soyağacımda bulunan rahmetli kadın aile bireylerimden bazı isimler: şerife, havva, saliha, zade, hediye... erkek aile bireylerimden bazı isimler: halil, ömer, selim, arif, şuayip...

    hayret ki benim ismim yok benden başka, aslında ismim aileden geliyor diyorlardı. neyse pek kurcalamayım.

    rahmetli dedemden edindiğim bir bilgiye göre ise ''molla gürani''ye kadar biliniyormuş soyumuz ama bu durumu ispatlayacak bir belge yok elimde. ( yani büsbüsbüyük dedem 1400lerde yaşamış olan molla güraniymiş rahmetli.)

    ayrıca soyağacımın ilk verilerine göre romanya ve bulgaristandan gelmişiz türkiyeye. ama ben çok öncelerden ise orta asyadan geldiğimizi biliyorum kavimler göçüyle.:)

    konu gördüğünüz gibi yaz yaz bitmeyecek, keyifli, duygulu, özel bir yere sahip benim için. burada noktalamam lazım.

     
  4. Nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü'nün bir e-devlet hizmeti olarak birkaç yıl önce sunduğu altsoy/üstsoy verileri 1904 yılında yapılan İlk modern nüfus sayımına ait. Veriler bu nedenle 1820'lerden daha aşağıya inmiyor.

    Bu verilerin daha gerilere götürülmesi için arşivde defterler mevcut. Lakin iz sürmek için donanımlı ve şanslı olunmalı. İlk entryde dediğim gibi 15. yüzyıla kadar inilebilir.

     
  5. ..

    Vaktinde merakla açıp bakmış belki söylenenin aksi olan bilgilere ulaşırım diye beklemiştim fakat sadece üç kuşak ötesine giden bir hizmet..

    ..

    Şimdi konuyu okuyunca tekrar baktım ve Coğrafya kader diyen ibn-i haldun'u rahmetle andım..

    Bir tarafım Kafkas bir tarafım Ortadoğu.. Annem ile babamın buluşması cidden kader oyunu..

    ..

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.