Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

selam vermek ve almak

paylaş araştır

 

  1. inanan bir kişinin mutlaka riayet etmesi gereken bir emirdir. zira,

    nisa, 86: Herhangi bir selam ile selamlandığınız zaman daha güzeliyle veya aynen iade ederek selamı alın. Kuşkusuz ALLAH her şeyi hesaba katar.

    buyrulmuştur.

    selam ve islam sözcüklerinin aynı kökenden geldiği bilinmektedir. bu kavramlar kötülüklerden uzak olmak, teslim olmak veya barış ve esenlik içinde bulunmak demektir. bir yere gidildiği vakit veya bir kişiyle karşılaştığımızda yaygın olarak selamun aleyküm (barış üzerine olsun)ifadesini kullansak da hiç olmadı sadece selam veya merhaba da kullanılabilir.

    nur, 61: .... Bir eve girdiğinizde ALLAH'tan güzel, kutlu bir yaşam dileyerek selamlayınız. ... buyrularak kendi evimize dahi girdiğimizde selam vermenin öneminde değinilmiştir.

    maalesef günümüzde bizler sadece tanıdıklarımıza selam vererek ya da sanki paraylaymış gibi tanıdıklarımıza bile selam vermeyerek bu emri unutmuş bulunmaktayız.

    selamun aleyküm.

     
  2. müslümanın müslüman üzerindeki haklarından biri olan, tanımadığımız birisine bile vermemiz gereken, karşılıklı kişiler arasında muhabbeti artıran, o kişiyi tanıdığını ve saydığını belirtmek için yapılan, verildiği zamanda alınması gereken, kişilerin birbirine dua etmesi anlamına gelen selamı verip almamız gerekir dediğim konu.

    Aleyküm selam.

     
  3. iyi niyet köprüsüdür,insanlık görevi sayılır,bedelsizdir ama paha biçilemez.

     
  4. tanıdığın kişilere yada ilk defa girdiğin bir ortamdaki insanlara nezaket icabı yapılan hareket yada söylenen sözdür. selam vermek de, almak da görgü kurallarına göre gerçekleşmesi uygun olan aynı zaman da dinimizce de yapılması gerekendir.

     
  5. kibirli kişilerin kendilerine layık görmedikleri kişilere karşı uygulamadıkları davranış biçimi.

    selam verilecek kişiyi giyim kuşam, meslek, gelir, nüfuz gibi etmenlere göre belirlemek nasıl bir zihniyetin ürünüdür anlamak gerçekten güç.

    toplum tarafından sürekli küçümsenerek dışlanan bazı meslek gruplarındaki kişilere selam verdiğim zaman yüzlerindeki şaşkınlık ifadesi bu durumu ifade etmek için yeterlidir.

     
  6. birinin farz ötekinin sünnet olduğu, dinimizin asla zor bir din olmadığını bir kez daha hatırlatan konu.

    isteyen öyle küçük ayrıntılarla o kadar çok sevap sahibi olabilir ki, ancak maalesef bunlar hem öğretilmiyor, öğretildiğinde de icraat olmuyor.

    her yönüyle müslüman geçinen insanların selam almadığına şahit oldum ki, hislerim asla tarif edilemez.

    böyle bir hayal kırıklığını üniversite de geçeceğimi düşündüğüm siyasi tarih dersinden kaldığımı öğrendiğimde hissetmiştim.

     
    (Bkz: hayal kırıklığı)
  7. Tam şekli " es-selamü aleyküm ve rahmetullahi ve berakâtühú(ve mağfirâtühü)

    cevaben verilen ise:" ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berakâtühú(ve mağfirâtühü )

    olan ve sünnet olan konu.

    çok önemli olmasa da belirtmekte yarar var,esselamü ya da selamün şeklinde başlamalıdır selam.elif lâm takısı alan kelime tenvin ile bitmez çünkü.

     
  8. benden sana/size zarar gelmez niyetini bildirmek,muhatabınıza dua etmek maksadıyla,dinen vermenin sünnet,almanın farz olduğu ,müslümanın 365 gününde olması gereken bir güne sığmayan ,reelde çok sık sanalda yanlış anlaşılmamak için hiç dillendirmediğim eylem,söz.

    (tivıtırın yalancısıyım) dünya selamlaşma günüymüş bugün....

     
  9. tanım:belirli özel günlerden bir diğeri ve aleyna aleyküm selam ve rahmetullahu ve berakatuh diyerek katılacağım gündür.

    tanım ötesi:selamlaşmak insanlık tarihi kadar eskidir. zararsızlığı ifade etmek için kullanılır. hayvanların dakikalarca koklaşarak yaptığı şeyi bir iki kelimeyle halletmeye çalışmaktır. çok eskilerde selamlaşmalar seromoni şeklinde yapılır, insanlar uzun uzun tokalaşırlarmış. tokalaşırken karşı tarafın ne kadar zararlı olduğunu ölçmeye çalışırlarmış.

    'selamün aleyküm' diyerek selam vermek islam alemi için ezan gibi besmele gibi ortak değerlerden biridir.

     
  10. Çıkarcılıkta bir zirve olan müslümanlığın alışveriş türünden sayısız ritüellerinden biri.

    Selam vermenin sünnet almanın farz olduğuna inanmasa insanlıktan çıkacak tipler var. Sırf ticaret. Cennetten arsa satmak da kolay oluyor böylelerine elbet. Alan memnun satan daha memnun olunca sonuç ortada tabiyy...

    Modern insanlar gibi, herhangi bir dine gönderme yapmadan, kendi anadilinde selamlaşmak her zaman daha samimi ve sıcaktır.

    Selam ve dua ile...

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.