Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

osmanlı türkçesi

paylaş araştır

 

  1. arapça ve farsça harflerden oluşan, ecdadımızın kullandığı ve günümüzde mecburi olmalı mı olmamalı mı diye tartışma konusu oluş öz türkçemiz.

     
  2. ecdadımızın değil devlet büyüklerinin ve zenginlerinin kullandığı dildir. öz Türkçe de değildir, süslü bir dildir.

    öz Türkçe olarak Karacaoğlan'ın, köroğlu'nun, Dadaloğlu'nun söylediklerini örnek verebiliriz.

     
  3. öz türkçeyi osmanlı türkçesi sananların bu dili konuşmayı ne zaman öğreneceklerini merak ettiğim türkçe. öz türkçe orta asyada kullanılır efem.

     
  4. Gerek alfabesi,gerekse gramer yapısı ile öz olmayan türkçedir.oz turkce alfabeler bildigim kadariyla gokturk ve uygur alfabeleridir.

    Yapı olarakta biraz arapça,biraz farsça birazda türkçedir.su an konu edilen osmanlıca daha çok sarayda ve döneminin entellektüeli tarafından kullanılmıştır. Yukarda da soylendiği gibi anadoluda kullanılan dil yapı olarak turkçedir. Yunus emre vs

     
  5. Şu an öz türkçemizi tanımlayabilecek, sınırlarını, tarihini ve dilbilgisini anlatabilecek yazarlar aramızda vardır umarım. Çünkü yanlış yorumlanmakta olan bir konu başlığındayız.

    Ülkemizde türkiye türkçesi kullanılırken halkı kapsıyor da osmanlı imparatorluğu'nda kullanılan osmanlı türkçesi neden halkı kapsamıyormuş?

    saraydan köşklerden dışarı çıkmayan bir dil gibi bahsedilmiş. Ne yazık ki yanlış biliniyor.

    Bizzat divan-ı hümayunda kaydedilen mühimme defterleri ile örneğin trabzon kadılığında kaleme alınan şer'iyye sicilleri arasında dilbilgisi ve anlam bakımından hiçbir fark yoktur. Arap, fars ve bizans kültüründen etkilenen osmanlı imparatorluğu onların dilinden de etkilenmiştir. 1018'de anadoluya gelen ecdadımızın 17. veya 19. asırda katıksız bşr biçimde uygur türkçesini kullanmasını bekleyemeyiz.

    baki ile fuzuli, kuyucu murad paşa ile seydişehirli mehmed efendi, kalecikli hadice hatun ile tir-i müjgan sultan... hepsinin konuştuğu ortak dil osmanlı türkçesidir. Halk ve saray, zengin ve fakir... halk öz türkçe saray ise osmanlı türkçesi diye bir ayrım yersizdir. onca evrak ve hatırat arasında atıfta bulunulan öz türkçemize ait bir işarete rastlamadım.

    Atayurdumuzda (ötüken) kullanılan türkçemiz anadolu'ya göç ile önce selçuklu türkçesi (farsça ağırlıklı), sonra osmanlı türkçesi (arapça ve gayrimüslimlerin dilleri ağırlıklı) diye değişime maruz kalmıştır.

    Osmanlı türkçesi öz türkçe değildir lakin süslü bir dil de değildir. Süsten kasıt baki'nin, nedim'in, şeyhülislam yahya'nın şiirleri olabilir(!)

     
  6. ''Osmanlı Türkçesi'' ''Türkçe''nin ta kendisi olup bir dilin dil bilimcilere göre kalitesini ispatlayan; 'başka dillerden aldığı kelimeleri modifiye ederek kendine kazandırma' vakıasının en fazla görüldüğü dillerden biridir. Zira dünyanın şu an en zengin dillerinden biri olan İngilizcenin çoğu Fransızca ve diğer dillerden aldığı kelimelerden ve o diller de diğer dillerden aldığı kelimelerden oluşmuştur. Aynı zamanda ise hepsi dünyadaki bir elin parmağını geçmeyen alfabelerin içerisinden latin alfabesini kullanmaları İngilizce örneğinin açıkça ortaya koyduğu üzere ''Osmanlıca'' normalde ''Öz Türkçe'nin'' ta kendisidir.

     
  7. kastedilen bir yazı dilidir. yani şuan bu satırları osmanlı türkçesi alfabesi ile yazmış olsaydım ortaya çıkacak olan sonuçtur. Ben aydınım diyen herkesin öğrenmesi gereken bir yazı dilidir. Beğen ya da beğenme bu alfabe yaklaşık 1000 yıl boyunca kullanılmış ve insanlık tarihinin seyrini değiştirmiştir. Zorunlu olmasa bile öğrenmeye teşvik edilmeli ve tedbirler alınmalıdır.

     
  8. neden sadece Osmanlıca değil sorusunu akıllara getirir.

     
  9. dil isimleri milliyet isimlerine ithaf edildiğinden osmanlıca değil, osmanlı türkçesi diye kullanımı uygun görülen bir yazı dilidir. osmanlı diye bir millet olmadığından ve o dönem türkçe konuşanların yazı dili olduğundan osmanlı türkçesi tabiri daha uygun görülmüştür.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.