Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

noktalama işaretlerinden bihaber olan yazar

paylaş araştır

 

  1. kökleri ta antik yunan'a kadar dayanan noktalama işaretlerini ya hiç duymamış ya da kullanmayı beceremediğinden kullanmayan, daha doğrusu kullan-a-mayan yazar(lar)dır.

    en basit sebebi okuma alışkanlığının olmayışıdır. zaten antik dönemlerde hitabete önem verilmesinin bir sebebi de budur. yazıyı sadece resmiyette, o da zorunluluk olduğu için kullanan insanların günümüzde de var olduğunu bilmek evrim konusunda bilim insanlarını derin düşüncelere gark ediyor olsa gerek.

    edebiyatta durum farklı ama, yazar var mı bilmem ama bazı şairlerde görülen bir durum bu. attila ilhan ve hilmi yavuz şiirlerinde noktalamaya takılmazlar mesela. bu bilinçli bir tercihtir ama. edebi bir üsluptur. şiiri olduğu gibi yalın sunmak kaygısı ve elbette şiirin kendini ifade etmesi için bir takım işaretlere gereksinimi olmadığına inanmalarındandır falan. poetik bir mesele kısacası.

    özetle, başarılı bir şair değilseniz veya düz yazı ile iştigal ediyorsanız kullanmanız elzemdir efendim. yoksa itici ve kalitesiz oluyor yazdıklarınız.

     
  2. Yazıya karakterini veren, anlamını tamamlayan, metnin doğru anlaşılabilmesi için elzem bir unsur noktalama işaretlerini kullanmak.

    noktalama işaretleri kullanılmadığı taktirde nefessiz konuşan insan izlenimi veriyor. nerede durulduğu, nefes alınacağı, vurgunun hangi kelimeye ait olduğu, coşku mu hüzün mü içerdiği yoksa ironi mi yapıldığı anlaşılamıyor, her şey o minik işaretlerin aldığı konuma göre değişiyor cümlelerde.

    sözlük için konuyu ele alırsak; bir yazar veya şair olma iddiamız olmayabilir ancak anlaşılma kaygısıyla bu işaretlerin kullanımını önemsememiz gerekir diye düşünüyorum.

    tanım: cümlelerini nefes nefese koşturan, paragraflarını İstanbul trafiği gibi kilit hale getiren yazardır.

     
  3.  
    (Bkz: virgül)
  4. sahibi kolaylıkla tahmin edilebilecek olan başlık.

     
  5.  
    (Bkz: ben)
  6. noktamala işaretlerine pek önem vermeyen hatta ne gerek var bu kadar işarete diye düşünen kişidir.

    noktalama işaretleri de olmadan, ben kendimi ifade edebilirim ve karşımdaki de çok da alık değildir, mutlaka beni anlar diye düşünen kişilerden oluşma olasılığı da vardır.

    halbuki;

    işin aslı öyle değildir. bir nokta bir virgül, bir ünlem o kadar anlamlar ifade eder ki. yazılan her kelimenin bir nevi duygusudur. işaretler sayesinde yazının sertliğini, yumuşaklığını görürsün. bir ünlemle yazarın kızgınlığını anlarsın. soru işaretleri düşün, anlat der.

    aslında yazının anlam kazanmasıdır. bu yüzden çok da fazla ihmal etmemek gerekiyor.

     
  7. Teknolojinin kötü yüzüne örnek teşkil eden durum. Maalesef tembelliğe alıştırıyor, klavyeden iki tuşa eksik basmak kar sayılıyor.

     
  8. Özellikle Günümüz sosyal medya gençlerinde, hemen hemen hiç gerek görülmeyen bir yazım kuralıdır. Noktalama işaretleri, yazının diksiyonudur. Bir virgül, bir ünlem nelere kâdir, yoksa anlam kayar gider. yazılanları anlamlaştıran kelimelerle birlikte bu işaretlerdir. Okuyucuya saygısı olan Yazar kişisi, azami ölçüde noktalama işaretlerine uyarak yazma işini gerçekleştirmelidir.

     
  9. Asalım onları, toptan kurtuluruz!

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.