Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Kıdem tazminatı

paylaş araştır

 

  1. işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince işçiye vermiş olduğu bir tazminat şeklidir. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanamaz.

     
  2. emekli ikramiyesi.

     
  3. bir yılı dolduran çalışanların, işveren tarafından işten çıkarılması ile hakedilen tazminat. kıdem tazminatı alan kişi işsizlik sigortasından da yararlanmaya hak kazanır.

     
  4. bir işyerinde çalışan kişilerin emekli olması, evlenmesi, askerlik ya da kanunda belirtilen bir süre zarfında aynı işyerinde çalışması sonucu işten ayrılmak istediği zaman, bir yılı dolduran ve bu şartları yerine getiren herkese asgari ücretin brütünden az olmayacak şekilde tazminat ödemesine denir. bu şartlar dışında haklı bir sebebi olmadan, bir çalışanı işten çıkaran işverende kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Vermezse iş mahkemesine başvurularak hak talep edilir ve mahkemeler genelde işçiden yana karar verirler.

     
  5. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı alamayacağı gibi genel bir yanlış inanış yüzünden bazılarının hak ettiği halde alamadığı tazminattır.

    Şöyle ki; işçi işten kendisi ayrılsa bile aşağıdaki hallerin varlığı durumunda kıdem tazminatını alır:

    - Kadın işçi evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde işi bırakırsa

    - Erkek işçi askere gitmek için işi bırakırsa

    - İlk sigorta girişi 08/09/1999 tarihinden olan bir işçinin prim günü sayısı da en az 3600 gün ise ve işi bırakırsa

    - İşçi emekliye ayrılacaksa

    - İşçinin işten ayrılmak için haklı bir nedeni varsa

    Daha ayrıntılı bilgi almak için şurayı ziyaret edebilirsiniz. Çünkü burada 5 cümleye sığdırdığımız konuları bir kitaba sığdırabilirsiniz.

    http://iscidunyasi.com/category/kidem-tazminati/

     
  6. şu günlerde peşinden koştuğum alacağım

     
  7. en az bir yıllık çalışmanın karşılığı olarak verilen tazminat.

    son günlerde yaşanan ekonomik krizler sebebiyle, işyerleri tarafından işine son verdiği insanlara vermek zorunda olduğu ücrettir. işverenler pek kıdem tazminatı ödemeyi sevmezler. işçiyi peşlerinde koştururlar ve sonuç iş mahkemesinde sonuçlanır. artık iş mahkemesinden önce arabuluculuk var ama oradan sonuç çıkmazsa yine mahkeme yolu gözüküyor.

     
    (Bkz: arabulucu)
  8. işten ayrılma durumunda çalışanın zamanında yapılan kesintilerin karşılığı olarak aldığı tazminat.

     
  9. emeğinin karşılığı olarak verilen hak.

    kıdem tazminatını hak etmek için bir yıllık bir süre aynı işverenin yanında çalışmanız gerekiyor. bu şartı yerine getirir ve yüz kızartıcı bir suç ya da kendi isteğinizle ayrılmazsanız, alırsınız bu tazminatı.

    işçinin hakkı olmasına rağmen en büyük yaradır. işveren vermek istemez işçi hakkım der. ondan sonra mahkeme süreci başlar. türkiye'de mahkemeye yolun düşsün yıllar boyunca sürünür durursun. mahkeme sonuçlanır, faiziyle alırsın almasına ama ilk ödemeyi avukat alır. avukatta bana şurdan bin lira ver gerisi sana kalsın demez. hemen hemen yüzde otuz ya da yarısını alır. işçi yine mağdur olduğuyla kalır ortada.

     
  10. Son paradır.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.