Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Kentten köye göç

paylaş araştır

 

  1. Kalıcı şekilde kentten kırsala giderek yeni bir hayat kurmak. Tersine göç olarak da adlandırılır.

    Ayrıca uzunca süredir üzerine düşündüğüm ve gerçekleştirmek üzere karar verdiğim eylemdir. Covid döneminde yaşananlar köye göçün gerekliliğini çok daha hızlı ve net şekilde anlamamı sağladı.

    Kentin ve kentlinin itici etkenleri, köyün daha cazip hale gelmesini sağladı. Yaşadığımız çağ kırsalın içinde bulunduğu fırsat eşitsizliğinin ortadan kalkmasına yol açtı.Covid sürecinde anladım ki köyde yaşayabilme kabiliyetine sahip olmak kentin sunduğu imkanlardan çok daha değerli.

     
  2. Çoğu insanın kayıpları kazanımlarından çok olacağı için şimdiye kadar pek göze alamadığı ayrıca kısmen de bazı zorunluluklar gerektirdiği için sürekli olarak ötelediği ama koşullların zorlayıcılığı nedeniyle tekrar ve daha güçlü bir şekilde gündeme gelen tersine göç hareketidir. Parmakültür, ekokültür başlığı altında tersine göçün ilk neferlerinin deneyimlerini paylaştığı sitelerin ve blogların incelenmesi çok faydalı olur. Ayrıca Ağaçlar.net sitesinden destek almak çok çok faydalı olur.

     
  3. eski zamanların aksine günümüzde moda olan eylem.artık insanların kentteki karmaşadan kaçıp köyde müstakil evlerde sakin hayat sürüp daha çok toprakla ilgilenmeye çalışıyorlar.

     
  4. tersine göçtür

    eskiden şehire akın ediyordu insanlar artık terse dönüler. doğru da yapıyorlar bence

    artık şehirler yaşanmaz hale geldi ve insan o curcunayı kaldıramıyor bir noktadan sonra

     
  5. eskiye dönüş.

    millet köyden şehre akın ederdi bir zamanlar. ne vardı sanki şehirde, temiz havamızı, özgürlüğümüzü, toprağımızı bırakıp; taş duvarların, zeminlerin olduğu yerlere koşa koşa gelindi zamanında.

    sonra toprağa, temiz havaya, doğal yiyeceklere özlem duyulmaya başlandı. sağlığımızın kıymetini bildik ama bir zamanlar satılan topraklar elimizden uçup gitti ve onlara para sayıp tekrardan almaya çalışıyoruz.

    insanın döngüsü bu şekilde devam ediyor. elimizde olanı kolayca harcayıp, sonra eskiye dönme hayalleri kuruyoruz.

     
  6. şehir hayatının getirdiği stres ve yoğunluktan bunalanların bu durumdan kurtulmak için kalabalıktan kaçarak bir zamanlar küçük ve değersiz saydığı kırsal kesime ve köylerine geri dönüş yapması durumudur. nüfus açısından az oldukları için de kafa dinlemek için idealdir. topraktan uzaklaştıkça merhameti ve huzuru azalan insanoğlunun betonların içinde insanlığını kaybetmesini geri çevirmek amacıyla yapılan bir eylemdir. günümüzde özellikle emekli olanların hiç vakit kaybetmeden başvurduğu yollardandır. şehirden kaçarak hayatının kalan kısmını sakin ve huzurlu bir şekilde doğayla iç içe geçirmesi olayıdır.

     
  7. "her genç kızın rüyası, zetina dikiş makinası"

    hayaldir efendim. kent içindeki sıkışılmışlığın tatlı bir rüyası.

    bi'kere sanayi devriminden sonra tarım metalaşmıştır. öyle sen ben, haydin gidelim tarım yapalım diyemeyiz. sadece ülkemizin ekonomi politikası değildir buna sebep. küresel bir değişim söz konusu. Zaten köy mü kaldı ki, nereye dönsen büyükşehir. köyler sözümona mahalle. "parsel parsel şahane, para gelsin yeterki gerisi bahane"

    emekli olupta kırsala yerleşmek de göç kavramına dahil edilemeyecek derecede minimal bir istatistik verir elimize. (toplamada sıfır gibi bir şey)

    türkiye'de oran olarak kent nüfusunun kırsal nüfusu geçme tarihi 1985 dir. günümüz oranını yazmaya elim varmıyor.

    spoiler

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.