Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

havlu kenarı

paylaş araştır

 

  1. 1950 lerin sonu 1960 doğumlu annelerin çeyizlerinde çokça yer alan, hem kendilerinin yaptıkları hem de başkalarına parayla yaptırdıkları havluların kenarlarına işlenen güzel görünmelerini sağlayan el işi.

    sonra da bunları kullanmayalım yazık olur derler, onları katlanmış bir köşeye koyarak, yeni yani hazır alınan havluları kullanırlar. temizlik zamanlarında bakılan ve bunlar da hep benim emeğim var, sen hiçbir şey yapmıyorsun derler.

    biz gençliğin böyle taraklarda bezi olmadığı bir gerçektir. hatta bazen aynı annelerin sizin zamanınıza neler çıkacak bırak bunları dediği ama işlerine gelince de eline el işi almıyorsun nasıl kızsın biz böyle miydik derler.

     
  2. Zamanında çeşit çeşit yapılan ve kadınların bazen modelini bile sakladığı el işi.ergenliğe yeni adımda el işi bellemenin adet olduğu zamanlarda arkadaşlarla oturur gayretli gayretli örerdik.hey gidi günler.

     
  3. dantel masa örtülerinden sonra en işe yaramaz göznuru dantellerdir,havlunun yüksek ısıda yıkanması gerektiği unutulmuş olduğundan yapılmıştır sanırım,keşke kitap okuyup resim çziselerdi dantelle uğraşacaklarına,kim ütüleyecek o dantelleri eyy anneler? diye sorduran konudur.

     
  4. eskiden çeşit çeşit yapılan kızların çeyizlerinin vazgeçilmez parçaları idi.

    şimdilerde ise rağbet görmeyen ve kullanılmayandır.

    şahsımın oldum olası sevmediği gerek görmediğidir ve çeyiz sandığının bir köşesinde unutulmaya mahkum olmuştur ne yazık ki.

    emeklere yazıktır lakin "anne istemiyorum, ben evlenmeyeceğim" dememe rağmen, "havlu kenarsız olmaz, çeyizine bakan millet ne der" mantığıyla ısrarla ören annemim suçudur.

    ah annecim bir sandık dantel ne olacak şimdi, bakıp bakıp içleniyorsun kıyamam...

     
  5. annelerin hala kızlarının çeyizi için yaptıkları, şimdi kenarı dantelliler var, yapmasak olmaz mı dense de,mecburiyetmiş gibi, havluların kenarlarında mutla el işi birkaç dantelin olması gerekliğine inanan kişilerin yaptığı oya. iğne oyası gibi ağır işlerin yapıldığı ama kullanmaya gelince, genelde kıyılamayan, sandıkta nöbet tutan ve kenarının ağırlığı sebebiyle kolay kolay kullanılamayacak olan havlular ile beraber sandıkta sararmaya mahkum edilen havlu ucuna işlenen, örülen oyalar.

     
  6. Çeyizlerin baş kahramanı, olmazsa olmazı.

    Göz nuru, el işlemesi.

     
  7. onları tek tek söküp kıyafetlerde çantalarda değerlendirmek lazım.

     
  8. ne çok ördüm vakti zamanında

    hepsi de mazi oldu

    kim bilir kimin yaptığı el işinde yeniden dönüştürüldüler

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.