Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

paylaş araştır

 

  1. idealist alman filozof.

    özfarkındalık ve öteki; hegel için şimdilik ilk adım. ve tabiki diyalektik mantık.

    şimdiki zamanın bir düşünürü. güncel oluşu, felsefesinin her bakımdan eleştirel olduğunun bir göstergesidir. hegel'e göre; her felsefe "kendi dönemini düşüncede kavrar." öyleyse; zaman kavramı göz ardı edilemez hegel söz konusu olduğu zaman.

     
  2. Almanya'nın güneybatısında yer alan Stuttgart, Württemberg'de doğan idealist Alman filozof olan kişi Bir memurun oğluydu Tübingen'de ilahiyat okuduktan sonra Bern ve Frankfurt'ta felsefe öğretmenliğine başlayan kişi. kişi oğlu kişi.

    önce davranayım dedim. (göz kırp ve tebessüm)

     
    (Bkz: rol çalmak)
  3. felsefeye ilginin arttığını görüp mutlu olduğum konu başlığıdır. nitekim özgün felsefesi olmayan toplumlar hakiki anlamda millet olamazlar.

     
  4. Keşke diğer başlık kaldırılmasaydı dediğim durum. Çünkü spoiler içindeki tinin görüngübilmi adına bir filozoftan yardım alarak entry giriyordum tam;

    Tinin görüngübiliminin hemen başında bir diyalektik vardır kendisinde

    Ne diyor; "şeylerin bir devinime diyalektiğin ta kendisi olan kesintisiz bir devinime kapılıp gittiğini gösteriyor. Şeylerin bir tür kendini aşma devinimine boyun eğdiğini gösteriyor. Ve sonra diyor ki; en kesin şeyden başlayalım. Şöyle bir şey kuralım, ölüler kendi arasında konuşsun. Der ki, duyusal kesinlik ve karmakarışık olmuş bilinç var. İşte bu tinin görüngübilminin kalkış noktadadır. Bilinç duyusal kesinliğe gömülmüştür. Bilinç der ki, duyusallık şeylerin nihai anlamıdır.

    Peki karşıdaki ne diyor, evet belki biz böyle diyebiliriz. Duyusal kesinlik ilk ve nihai olandır. Aslında bu empirizm dediğimiz şeyden başka bir şey değil.

    Bilinç duyusal kesinliği yakalar. Tikelliği, tekilliği tutar. Hegel bu tekilliği inceler. Bunun savunulmaz bir tutum olduğunu, zira duyusal kesinlik alanını aşmadan İlerlemenin mümkün olmadığını gösterir. Bu görüşünü kanıtlamak için der ki; işte duyusal bilinç burada parçalanır. bu parçalanma tinin görüngübilmi diyalektiğinin birinci alanı olacaktır. bilinç parçalanır çünkü tikeliği yakaladığını sandığında aslında yalnız soyut tümele varır. Niçin bilincin en tikeli yakaladığını sanır? Duyusal alanda en tikeli yakalamaya niyetlenir.

    Kanıt için ise "şimdi burada yalnıza boş bir tümeldir. Zira Uzamın her anı 'burada' dediğimde ortaya çıkan uzamın her birinin noktasıdır. 'Şimdi' dediğimde zamanın herbir anını ifade etmiş olurum. Hatta en tekili yakaladığımı düşündüğümde aslında yalnız boş ve soyut tümel yakalarım.

     
  5. Kimdir?

    spoiler

     
  6. schopenhauer'in şarlatan dediği,karl popper'in ise salak olarak nitelediği alman filozof.

     
  7. Sağ ve sol siyasetin kavramsal olarak baslangicidir. Sag hegelciler ve sol hegelciler diye ayrilan ogrencileri siyasi terminolojiye sag ve sol kavramlarini katmislardir. İki zıt düsünce bir filozofun felsefesinden nasil cikti peki. Rasyonal metafizik sayesinde. Antik cagda aristo neyse almanya da hegel o dur

     
  8. Deleuze'nin hokkabaz, yamuk, sinsi dediği filozof.

     
  9. Sabaha kadar arkadaslarla icki ictikten sonra ertesi gün derste sunum olarak anlattigim filozof. Ayik kafayla anlatilmaz zaten böyle bir adam

     
  10. siyasetteki sağ ve sol kavramlarının kendisinden daha önce doğmuş olduğu filozof.

    sağ sol kavramı ilk olarak xvı.louis döneminde ortaya çıkmıştır,nam-ı diğer kral,adam gibi adam, evimizin oğlu louis.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.