Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
kapitallerin, ağaların, patronların, feodallerin ve tabi ki devletlerin kurduğu sistemde güçlü olanlar onlar oldukları için kendilerine ayırdıkları haraciye payıdır.
finansla ilgili senyoraj diye bir kavram var. senyoraj terim anlamı paranın basılma maliyetiyle satınalma gücü arasındaki farktır. kelime anlamı olaraksa senyör'ün hakkıdır yani efendinin hakkı. 100 tl'nin basım maliyeti 10 kuruş yoktur aradaki 99.9 tl zaten en başından beri senyörlerindir.
senyörler merkez bankalarını para basmak için kurmuş ve bu merkez bankalarını da yasalar aracılığıyla dokunulamaz hale getirmiştir. sistem şöyle çalışır;
merkez bankaları ticari faaliyetlerde kullanılsın diye 100 birim parayı basar ve bunu faiziyle geri ödenmek şartıyla devlete borç olarak verir(bugün bizim faiz dediğimiz şey işte bu faizdir), devlet de parayı piyasaya dağıtır. kullanım vadesi dolduğunda merkez bankasına faiziyle parayı geri ödemek gerekir. devlet burada merkez bankasının görevlendirdiği haraç memuru gibi görev yapar, diyelim ki %15 faiz olsun, bu durumda devlet 115 tl toplayarak merkez bankasına geri ödeme yapmak zorundadır. piyasadaki mevcut para 100 tl olduğuna göre ya birileri batacak ve borcunu ödemediği için ne olacağı senyörün insafına kalacak ya da senyörler yani merkez bankaları yeniden para basarak devletin kefil olması şartıyla piyasaya tekrar faizli para sürecek. faiz sistemi böylece devam edip giderken dünyadaki parasal genişleme de sürekli devam edecek.
merkez bankalarının sahipleri belli değildir hatta bir çok ülkede devlet merkez bankası üzerinde hissedar bile değildir. merkez bankalarının devlete ait olması da efendilere ait olması da halkların köleleşmesi demektir.
faiz işte böyle bir sistem, faiz efendilere ödediğimiz haraç, faiz bizim kölelik bedelimiz.
beleş para.
Faiz türleri şu şekilde ifade edilebilir;
Basit faiz: Belirli bir sermaye üzerinden be-lirli bir süre için hesaplanan faize denir.137
Bileşik faiz: Faize yatırılan sermayeden dönem sonunda elde olunan faiz tutarının yeniden sermayenin üstüne eklenip bir sonraki dönemdeki faiz hesabının bu yeni tutar üzerinden hesaplanarak bulunan faizdir
merkez bankasının arttırımı ile gündeme gelen sistem.
sistem çünkü bir çok iş faiz ile dönüyor. çalıştığım yer bir ara günlük faize yatırmaya başlamıştı, mevduatını. tabi işlem yaparken sinir oluyordum, üç kuruş kazanacağız diye bize abartılı işlem çıkartıyor ve kazanamıyor.
biz farkında değiliz ya da farkındayız bilemem orasını ama bildiğim faiz insana bir şey kazandırmıyor. onca yıl faizle işlem yaptıktan sonra, bir rüzgar geliyor ve elindekini silip süpürüyor. o kadar hızlı bir süpürme oluyor ki ve çok can yakıcı oluyor.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |