Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Ağacından yenmesi ayrı bir tat verir. hele ki kara dut yiyip ellerin, yüzün gözün, üstün başın kırmızıya boyanması insanı çocukluk zamanına götürür. Artık dalına uzanıp da dut yiyebileceğimiz ağaçlar da pek kalmadı ya yine de dut ağacı çocukluğu çağrıştırır hep benim kafamda.
Kurusunu tüketmeyi daha çok sevdiğimiz meyve türü.
Sarmasının tadına baktım çok da lezzetli oluyor. Asma yaprağı kadar ekşi değil, lahana kadar kalın dokulu değil.
Bu arada komşudan öğrendiğim kadarıyla eskiden fasulye yapraklarıyla dahi sarma yapılıyormuş. Neyse denemeyin, ilaçlı milaçlı olur Allah korusun.
Tavuklar bu meyve için deli oluyorlar. Seyrediyorum da horoz çok kibar. Önce yerini tespit ediyor sonra geri çekilip tavukların yemesini izliyor. Daha dut zamanına var ama.
geçtiğimiz ay içersinde memleketteki bahçemizde bulunan ve dedemin yıllar önce diktiği iki adet ağaçtan, bizzat pekmezini yapma süreci içinde bulunduğum meyvedir. Çok meşakkati bir iştir, dutları silkele, çer-çöp, böceğinden ayıkla, bir miktar su ekleyerek kaynat, süzüp şirasını çıkart, süzüntüyü tekrar odun ateşinde kaynatarak, suyunu buharlaştırıp pekmez kıvamına getir gibi zorlu aşamaları vardır ancak kendi emeğinin geçtiği dut pekmezini kahvaltı sofrasında görmek ayrı bir güzelliktir, tadından yenmez.
dut ağacı yöremizde kolay yetişen ve çokca bulunan bir meyve ağacı türü.
ancak dut ağacının yaprağının hemen hemen dut meyvesinde çok faydalı olduğunu henüz okuyup öğrendim. bu faydalar için ; "araştırmalara göre dut yaprağı, sütten 25 kat fazla kalsiyum, ıspanaktan 10 kat fazla demir içeriyor. bu nedenle dut yaprağından yapılan çayın faydaları saymakla bitmiyor." deniyordu. evde yaprak sarması yaparken artan bir miktar iç harcını kimi zaman dut yaprağına sardığım olmuştur. fakat böyle bir yararının olduğunu bilmeden yapmıştım. şimdi yaprağı daha çok tüketmeye karar verdim. lezzetine de diyecek yoktur, denemek isteyenlere tavsiye ederim.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |