Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

amortisman

paylaş araştır

 

  1. Hesaplaması 5 tane yönteme dayanan iktisadi yıpranma payıdır.

    Bunlar

    A)NOrmal Amortisman Yöntemi

    Bu yöntemle duran varlığın ekonomik ömrü boyunca aynı oranda amortisman hesaplanır.

    Amortisman Oranı = 1 / Duran varlığın ekonomik ömrü

    b) Azalan Kalanlar Yöntemi

    1) Normal amortisman oranının iki katı uygulanır. Bu oran % 50?yi geçemez.

    2) Bir önceki yıl ayrılan amortisman tutarı amortisman ayrılacak M.D.V tutarından düşülür.

    3) Son yıl kalan MDV bakiyesi o yılın amortismanı olarak kabul edilir ve giderleştirilir. Başka bir deyişle son yıl amortisman hesaplamaya gerek kalmaz.

    c) Kıst Amortisman Yöntemi

    Ay temeline göre amortisman hesaplanır. Taşıtlarda kıst amortisman uygulanır.Örn: Taşıt 15/10/2006 tarihinde alınmışsa taşıta amortisman sadece 10-11-12. aylar için hesaplanır.

    d) Madenlerde Amortisman

    e) Fevkalade (ani) Amortisman yöntemi

     
  2. Bir yatırımın kara geçmesi için ilk başta karsilanmasi gereken maliyettir. Bu denge asildiktan sonra işletme ancak kara gecebilmektedir.

     
  3. Bir işletme üzerine kayıtlı bina, makine parkı ve demir-başlar gibi duran varlıkların aşınma, yıpranma ve eskime sonucu oluşan değer kaybıdır.

     
  4. İşletmeler sahip oldukları duran varlıkları genel anlamda en az 1 yıl süreyle kullanmaktadırlar. Bu varlıkların ekonomik değerleri zaman geçtikçe ve kullanıldıkça azalmakta, bu sebeple duran varlığa ilişkin ekonomik değer kayıt altına alınarak hesaplanır ve "gider" olarak kaydedilir. Amortismana tabi varlıklar arasında, gayrimenkuller, demirbaşlar, şerefiye, sinema filmi gösterilebilir.

    tanım: yıpranma değer kaybıdır

     
  5. Kanunlar ile belirlenmiş ekonomik bir ömre sahip olan mallar için hesaplanan tükenme payları. Binalar için bu ömür 20 yıl iken bir araç için beş yıldır. Amortismanlar her yıl sonunda gerekli hesaplara gider olarak yazılır.

     
  6. muhasebe dersinde anladığım neredeyse tek konu.

     
  7. Yatırım mallarının kullanıldıkça eskimesi ve değerinin düşmesi nedeniyle kullanım süresi sonunda yenisinin alınması için ayrılması gereken miktardır.

    Amortisman türleri şu şekilde ifade edilebilir;

    Sabit oranlı amortisman: Bu yöntemde amortisman olarak ayrılacak tutar eşit parçalara bölünerek sabit değerin ömrüne göre yıllara yayılır.

    Azalan bakiyeler yöntemiyle amortisman: Bu yöntemde en başta büyük bir kısım ilk yıla ayrılır. Daha sonra ise bu miktar giderek azalır.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.