Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Nerdeyse Bir yıl boyunca, annemin yoğun ısrarları üzerine, taze inek sütü bulacağım, süzüp bir güzel kaynatacağım, ılıyınca da mayasını koyup, üzerini mantolayıp mayalanmasını bekleyeceğim ve böylece taze ev yoğurdu elde edeceğim diye çırpınıp durdum. Hep bu sefer bırakacağım, olmuyor dedim ancak devam ettim, ancak sonunda hazır, market yoğurtlarına geçtim. Hatamın nerde olduğunu biliyorum, parmaklarım sıcağa dayanıklı olduğundan mayayı koymak için uygun sıcaklığı ayarlamıyorum, bir de burda inek sütü diye satılan sütlere güvenmiyorum, suyunu çok katıyorlar herhelde. Bu sebeplerle bir türlü kıvamlı, anneminki gibi yoğurt elde edemeyince pes ettim. Halbuki bu ellerle ünivesitede her gün kaç farklı deney yaptık, hepsi tam sonuç, ancak iş evde yoğurt mayalamaya gelince utanarak söylüyorum, yapamadım. Yoksa hazır paket yoğurtlarının tadı, ev yoğurtlarının tadının yanından geçemez, farkındayım, ancak olmayınca olmuyor.
yapması keyiflidir. daha yoğun bir kıvam almak için iyi kaynatmak gerekiyor, malum su fazla koydukları için. bir de sütlerin yağını süzüyorlar. bu nedenle yoğun kaymak almak imkansız oluyor. havanın bu kadar sıcak olduğu zamanlarda mayalandırma süresini de kısa tutmak lazım. akşam koyup sabah alıyordum ben ama yazları pek yoğurt mayalamıyorum.
en sağlıklı yoğurttur, evde kendi elimizle mayaladığımız yoğurt.
hazır yoğurtlardan lezzeti de, kıvamı da farklı olur. ister tencerede, ister fırında mayalansın bu böyle. zira içindekinin sadece süt olduğunu bilirsiniz. katkısızdır.
prof.dr. canan karatay'ın, " hazır yoğurttan uzak durun" sözüne hak vermemek elde değil. zira bütün raflarda tüketime sunulan o süslü yoğurtların tamamı pastörize ve/veya uzun ömürlü diye tanımlanmakta. bir kere yoğurdun ömrü nasıl uzun olabilir, bu mümkün değil. sağlıklı mayalanmış bir yoğurt en fazla 3 veya 4 gün tazeliğini koruyabilir. oysa hazır yoğurtlarda bu süre oldukça uzun. sözün özü ne varsa sağlık adına yine eskilerde, annelerimizin yöntemlerinde var.
Uzun bir aradan sonra bugün gerçekleştireceğim eylem. Annemden aldığım yoğurt mayasını heba etmemek adına gün içersinde bu sıcakta baya uzun yol yürüyüp günlük köy sütümü aldım, ocakta kaynamaya başlıyor şuan. Valla kaç yıllık kimya öğretmeniyim, bir şu yoğurt mayalama işini bir türlü çözemedim. Bakalım bugünkü girişimim nasıl sonuçlanacak, inşallah tutar, zira ev yoğurdu gibisi yok. Bir aydır annemin köy yoğurdunu yemenin mutluluğu üstüne kendi yoğurdumu mayalamayı başarabilirsem mutluluğum katbekat artmış olacak.
mayalanacak sütün ısı ayarı serçe parmak ile belirlenir. öncelikle iyice kaynayan süt, mayalanacak yerine alınır ve bir süre ılımaya bırakılır. mayalanacak süte (tertemiz olan) serçe parmak daldırılır. eğer süt, parmağın dayanamayacağı kadar sıcak ise bir süre daha beklenir. sonra tekrar serçe parmak ile sütün sıcaklığı ölçülür. şayet sütün sıcaklığı parmağı hafif ısırıyorsa, bu mayalanmak üzere tam kıvamını almış demektir. mayalama işlemi yapılabilir.
bu tarif annemin tarifidir, o nedenle hiç şaşmaz.
ilk defa başıma geldi.
mayaladığım yoğurt tüm koşulları sağlamama rağmen tutmamış.
köy mayası kullandım, sütü kaynatıp ılıttım iyice sarıp sarmaladım...
geriye tek bir seçenek kalıyor.
sütte hile var.
muhtemelen pastörize katkılı sütü itelemişler köy sütü diye.
neyse biraz daha bekleyeyim.
çok tuhaf bakalım ne olacak.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |