Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

yatay geçiş

paylaş araştır

 

  1. Bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçme işlemidir. Yatay Geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir. Yurt dışındaki bir üniversiteden, yurt içindeki bir üniversiteye, örgün öğretimden açık öğretime, 2. öğretimden 1. öğretime, vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine yatay geçiş yapmak mümkündür. Yatay geçiş duyuruları YÖK ve üniversiteler tarafından önlisans ve lisans için temmuz ayında, sadece önlisans için Ocak ayında olmak üzere yılda 2 kez yapılmaktadır. Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmalıdır. Bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir.

    Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için, lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç 2 dönem bitirmiş olmalıdır. Önlisans okuyanlar ise 1. dönemi bitirdikten sonra yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Aynı şekilde 4 yıllık lisans programında okuyanlar son yıl, önlisans okuyanlar ise son dönem başvuru yapamazlar.

    Yatay geçiş başvurusu benzer (%80'e kadar benzer içerik) bölümler arasında yapılabilmektedir. Bu benzerlik üniversite kurulu tarafından belirlenir. Birbirinden tamamen farklı bölümlere yatay geçiş başvurusu yapılamaz.

     
  2. Ne kadar erken denenirse yapılması o kadar kolaydır. hem dersler azken, zorluk derecesi düşükken hem de herkes üniversiteye yeni gelmenin rehavetindeyken sıkı bir çalışma sizi hayalini kurduğunuz üniversiteye sokabilir.

     
  3. yatay geçiş yapabilmeniz için öncelikle iyi bir ortalamaya sahip olmanız gerekir ki zordur bu melet

     
  4. Gerçekleştirilmesi son zamanlarda YÖK tarafından daha da kolay hale getirilmiş üniversiteler ve bölümler arasındaki yer değiştirme işlemi.

     
  5. Yeni değişen yönetmeliğe göre ara dönemde de yapılabilecek geçiş.

     
  6. Üniversite 1. sınıfta herkesin memleketindeki üniversiteye yapmayı düşündüğü lakin yapamayıp son sınıfa geldiğinde 'İyiki yapmamışım yaaa.' diyerek kendini teselli ettiği öğrenci aktivitesi.

     
  7. İstemediği şehirde veya üniversitede okumaya giden öğrencilerin dilinden düşmeyen kelimelerdir. Erzincan üniversitesinde dilden dile dolaşan "Önümüz Munzur arkamız Keşiş ... yaparsın yatay geçiş" cümlesinin odak noktasıdır.

     
  8. tercih yapanlara söylenen yegane cümlenin ögesi. " sen ..... yaz. seneye yatay geçiş yaparsın."

     
  9. biz okurken en az 4 üzerinden 3 ort. getirenlerin cesaret edebildiği şu an ise alttan ders alanların dahi baş vurup geçiş yapabildiği bir haktır.

     
  10. okuldan okula öğrenci nakli.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.