Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

türkçü faşizmden türk-islam ülküsüne

paylaş araştır

 

  1. yazar ve akademisyen fatih yaşlı'nın politik inceleme serisinden bir kitap.

    türkiye'de bir ideoloji olarak türkçülük'ün konjonktür içerisinde evrilerek "türk-islam ülküsü"ne nasıl dönüştüğünü incelediği bir yapıt. yazara göre bu sürecin baş aktörlüğünü üstlenen dört isim var:

    nihal atsız (ırkçı-turancı),

    nurettin topçu (anadolucu-antikapitalist),

    necip fazıl kısakürek (antikomünist-islamcı),

    son olarak da seyit ahmet arvasi (islamcı-ülkücü).

    kitap daha çok akademik bir bitirme tezi havasında, bolca alıntı ile ilerlese de yazarın amacı ana ideolog olarak kabul ettiği bu dört ismin doğrudan kendi yazdıkları üzerinden muhafazakar düşüncenin türkiye siyasetine verdiği yönü okura sunmak. bu sayede bu isimlerin kendi paradigmalarını kendi ağızlarından okuyabiliyorsunuz. yoruma gerek bırakmayacak açıklıkta metinler seçmiş yaşlı. bu da laf kalabalığına maruz kalmadan fikir sahibi yapıyor okuyanı.

    yazar, kendi yorumlarını her bölümün sonuna saklamış. "sonuç" başlığı altında, yaptığı alıntıların günümüz siyasetinde nelere denk geldiğini, ideologların (özellikle necip fazıl) siyasi otorite mensuplarının zihin dünyasında ne derece kıymetli olduklarını anlatıyor.

    türk sağı'nın tarih içerisinde "milliyetçi-muhafazakar" kimliğini nasıl edindiğini ve bu sahiplenişin küresel-emperyalist dünya ölçeğinde nerede yer aldığının tespiti için bile okunabilir. soğuk savaş döneminin "yeşil kuşak projesi" içinde kendilerine biçilen rolün dışına çıkan sağ ideolojilerin modernite karşısındaki çaresizliği de yazarın marksist tarih okumasıyla okura sunuluyor. bu, aynı zamanda türkiye tarihini anlatmada başvurulan merkez-çevre modeline de bir eleştiri.

    hepsinin ötesinde, şu an tartışmayı bile geçip kuluçka dönemine giren "türk tipi başkanlık" modelinin, aslında nfk'nın "ideolocya örgüsü" kitabındaki "başyücelik devleti" ile ne kadar benzeştiğini göstermesi bile ufuk açıcı.

     
  2. yazarı itibariyle okunmaya değer olmayan kitaptır. Zira kitabın yazarı kitapta değindiği konulara tamamen ideolojik at gözlükleriyle bakan bir isimdir. bu milletin sağı, solu ile oynayarak bir yere varabileceklerini düşünenlerin kalemidir.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.