Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Ülkemizde 24 kasim 1928'de Mustafa Kemal Atatürk'ün Millet Mektepleri'nin başögretmenliğini kabul ettigi gün her yıl öğretmenlik mesleğini icra eden insanları şereflendirmek için çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanmaktadır. Öğretmenler Günü'nü kutlama günü ülkelerde farklılık gösterir yani her ülkede 24 kasımda kutlanmaz.
364 gün hor görülen yatıyor düşünülen en ağlak meslek grubu ilan edilen sık sık basında müjde maaşlara zam diye dillendirilen anayasal olarak sıradan memur statüsünde sayılan yurdumun itibarsız öğretmenimin 1 gün yüceltilerek göklere çıktığı gündür.
Öğrendiklerini öğreten, öğreterek yetiştiren bilgiyi paylaşan bütün öğretmenlerin, öğrencileri ve onların velileriyle etkinlik ve duyguların anlamlarını paylaştıkları senede bir gün. emeklerinin karşılığını özlük haklarında cevap bulamadıkları birçok beklentileri de olsa, eğitimin harf harf, hece hece bilgilerini nakış gibi özveriyle her koşula rağmen işleyen Türkiye'nin her yerine dağılmış çeşitli bölüm,branş öğretmenlerimize sonsuz başarılar, Aramızda olmayan binlerce öğretmenlerimize de allahtan rahmet dilemek minnet borcumuzdur.
Atama başvurularına 1 gün kala, 31.08.2012'de MEB'in Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni değiştirmesi sonucu DEVLETTE ÖĞRETMENLİK YAPMA kazanılmış hakları yok edilen KAMU ÇALIŞANLARInın kutlayamadığı gündür.
3 yılı aşkın süredir devam eden, bu maddi&manevi mağduriyete uğratılan kamu çalışanları aslında düz memur,VHKİ,Bilgisayar İşletmeni,Gümrük Memuru,Muhafaza Memuru,Ambar Memuru,Gişe Memuru,Adliye Çalışanı,İnfaz Koruma Memuru,Şef,Kaloriferci,Hizmetli,...vs. değil bildiğiniz ÖĞRETMENDİR.
Yani olması gereken yerleri KPSS ile kazanmak zorunda bırakıldıkları Genel İdare Hizmet Sınıfı,Yardımcı Hizmetler Sınıfı,...vs memuriyet-kamu görevlisi kadroları değil sınıflarda,okullarda,kara tahta,akıllı tahta başlarında çalışacakları yapmak istedikleri gönüllerindeki gerçek mesleğin ait olduğu MEB'in devlet okullarındaki Eğitim Hizmetleri Sınıfındaki öğretmen kadrolarıdır.
Kontenjan azlığı-dengesiz branş dağılımı nedeniyle yüksek puanlarına rağmen yıllarca atanmayıp öğretmenlik dışı kamuda memurluk kazanmak zorunda bırakılan ve orada unutulan öğretmenlerin kurumlar-arası & kurum-içi öğretmenliğe geçememe mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir.
31.08.2012 yönetmelik değişikliği illa uygulanacaksa da mağduriyetin giderilmesinden sonraki süreci kapsamalıdır.
Öğretmenlik yapma hakları bulunan bu kişilere tek yol olarak teorikte İlk Atama yöntemi bırakılmıştır.Ancak öğretmenliğe geçirilmeyen bu kişiler KPSS ile kamu personeli olmamışlar gibi Kamu Personeli Seçme Sınavları'na yeniden sokup genelin içinde sadece ilk atamaya tabii tutma yolu bırakmak yanlıştır.
Çoğunluğu evli-çocuklu bu kişileri 40 yaşlarına yaklaşırken KPSS sanki bir yeterlilik sınavıymış gibi her branşta da olmayan ÖABTye sokup 20li yaşlardaki yeni mezunlarla genelin içinde yarıştırmaya çalışmak adil değildir!..
Öğretmenlik yapma hakkı bulunan bu kamu çalışanlarının tüm gün süren bir kamu hizmeti görevleri ile düzenlemeleri gereken bir aile yaşamları olduğu da unutulmamalıdır.
İlginçtir ki bu kişileri kendi aralarında bile sıralamayı düşünemeyen çıkar yol olarak sadece yeniden KPSS ile İLK ATAMA yöntemi bırakan MEB şu uygulamalarına dikkat çekelim:
1)KPSS ile atanmadıkları halde üniversitelerin araştırma-öğretim görevlileri ve okutman kadrolarından MEB öğretmen kadrolarına kurumlararası geçiş yapılmaktadır.
2)KPSSsiz milli sporcuların MEBe öğretmen olarak alımı sürmktedir!..
3)"28 Şubat Mağduru" olarak adlandırılan kişiler ,sadece bir dilekçeyle KPSSsiz olarak MEB öğretmen kadrolarına alınmıştır!..
4)Memur olmayan özel dershane öğretmenlerinin,şu ana kadarki yönetmeliklerin hiçbirinde yer almamış ve hala da olmayan bir atama yöntemiyle devlet öğretmeni kadrolarına KPSSsiz atanması süreci Anayasa Mahkemesi kararına rağmen zorlanmaktadır!..
MEB,öğretmen açığını maliyeti yüksek ve genelde verimsiz 90000 ücretli öğretmenle gidermeye çalışırken,devletin zaten maaş ödediği bu kişilerin devlet dairelerinden devlet okullarına kanuni hakları olan kurumlararası geçişini kendi aralarında sıralamaktan çekinmeden MALİYETSİZCE acilen kendi bünyesine katmayı bilmelidir.
Öğretmenlik yapma hakkı bulunan kamu çalışanlarının devletteki memur kadrolarının MEB'in devlet okullarındaki öğretmenlik kadrolarına aktarılması adaleti bozmadan kendi aralarında belli ölçütlere göre uygun bir sıralamayla olabilir.
1)Mezuniyet Tarihi Önceliği
2)Emekliliğe Esas Toplam Hizmet Süresi
3)Memuriyet öncesi özelde geçen SSKlı Öğretmenlik&Öğreticilik Süreleri + Memuriyet Süresi
4)İlk Atama için gerekli olan KPSS ısrarından vazgeçilmeyecekse de sadece Kendi Aralarında ilgili puan türlerinde üstünlük sıralaması
Bu kişilerin kadrolarının MEB'e öğretmen olarak kaydırma işi mutlaka İLK ATAMACILAR ile karıştırılmadan,karşı karşıya getirilmeden ya eskisi gibi %3'lük kontenjanla ya da 5000 civarı toplu bir kadro kaydırmasıyla gerekirse mevcut çalıştıkları illerde Anayasal Aile Birliğinin Korunması adına zorunlu hizmetten muaf tutularak yapılmalı 2012'den beri süren mağduriyet giderilmelidir.
MEB'e bağlı Özel Eğitim-Öğretim Kurumlarında memuriyet öncesi öğretmenlik yapmış veya öğretmen olmaya sonradan hak kazanmış hatta içlerinde öğretmenlikte ve memuriyette adaylığı kaldırılmışları da olan bu çalışanları artık 24 Kasımlarda doyasıya Öğretmenler Günü'nü kutlamalıdır.
24 kasımda kutlanan ve bana göre her özel gün gibi gereksiz olan gün.
neyse, ailemdeki 9 kişiden 10'u öğretmen o derece, çoğunluğu da önem veriyor böyle şeylere, şaka maka kara kara düşünür vaziyetteyim.
6.entry'yi de okumadım ama ne yazmış öyle arkadaş, emeğine sağlık, beğendim.
bugündür.
işini düzgün yapmaya çalışan, çocukların baş belası değil de geleceğe yön verecek bireyler olduklarını bilen, her şeye rağmen mesleğin onurunu korumaya çalışan bütün öğretmenlerin bayramı kutlu olsun.
gelecek nesillerimizi şekillendiren insan yetiştirme sanatını icra eden, en özverili ve saygıdeğer mesleklerden olan öğretmenlerimizin günü.
Öğretmen olan sözlük yazarlarının gününü kutlarım.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |