Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
önce çay ,bardağa doldurulur ince belli olmalı tabi çay bardağıda .çay kaşığına gerek yoktur( buda az bulaşık çıkması bakımından önemli bir husus )bu iş için özel üretilmiş şekerden ısırılmak suretiyle kopartılır ve üzerine hüüp diye çaydan içilir lakin hüüp olayını lütfen sessiz yapalım zira rahatsız olanlar olabilir şayet biride benim
olayın böyle cereyan etmesi ile oluşan çay içme seremonisidir .
bu tarz çay içme ritüeli genelde yurdumuzun doğu illerinde ve artık belli bir yaşın üstü kişilerde görülürken birkaç nesil sonrasında izine raslanırmı bilinmez.
çayı şekerli içenler deneyin belki seversiniz yaf yaşasın bu gelenek der ve giderim
benim de doğuda öğrendiğim ancak zannedilen kadar uygulaması kolay olmayan çay.
bana göre çayı daha sıcak içmek amacıyla oluşturulmuş bir gelenektir. şekeri çözünürken ısı alan madde olduğundan çaya şeker atıp karıştırınca çayın biraz daha soğuduğuna şahit olursunuz.
çayı kıtlama içtiğimiz vakit ise çay şekerden dolayı hiç ısı kaybına girmeden direkt ağza geliyor. bunun da doğunun ikliminin soğuk olmasından ötürü ortaya çıkmış olan bir gelenek olduğunu düşünüyorum. çünkü hava zaten soğuk bir de şeker atıp karıştırsan oooo çay baya soğuyacak. gerek yok.
ayrıca, önceleri bir bardak çaya 3 küp şeker atan beni 1 tane küp şekerle yetinecek düzeye getirdiği için de ayrıca teşekkürlerimi sunduğum çaydır.
çayı açık ve az şekerli için, benim gibi.
memleketimde gelenek haline gelen çay içme şeklidir. ancak ben şekeri bıraktım bu adetimizi yerine getiremiyorum. üzgünüm sözlük.
Erzurum'luların en sevdiği çay içme şekli. Küp şeker gibi olmayan eğri büğrü taş seklindeki şekerleri ısırıp, üzerine çay içerek uygulanır. Denedim pek hoşuma gittiği söylenemez.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |