Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
kantaron halk arasında basama otu olarak bilinen bitkinin -ki kırmızı ve sarı renkli 2 türü olduğunu okudum- halis zeytin yağında yaklaşık 21 gün gölgede ya da güneşte bekletilmesi sonucu elde edilen bir yağdır.
alternatif tıpta kullanılan oldukça etkili olan, yanık ve yara iyileştiricisidir. aynı zamanda iltihap önleyici olarak da oldukça etkin bir malzemedir.
mikrop öldürücü, iltihap oluşmasını engelleyici, ağrı ve sızı kesici, beze şişkinliklerine iyi gelen, kanamaların kısa süre içerisinde kesilmesini sağlayacek şekilde damarların büzülmesini sağlayan, mide ağrıları ve ülsere iyi gelen, bebişlerde pişik ilacı olarak kullanılan, romatizma, siyatik gibi ağrılara da şifa olan bir biti yapıdır.
Şifalı ot diyince ülkemiz bir cennet. Bilmiyorum diğer ülkelerde de bizim ülkemizde olduğu gibi dağ, tepe gezsek böyle çeşitlilikte bitki zenginliği bulabilir miyiz.
Yaklaşık 4-5 yıl önce, kayınvalidemin ütüsünde ütü yaparken kolumu yaktım, kayınvalidem hemen telaşa gerek yok diyip, şişe içinde bitkisi de olan el yapımı bu kantaron yağını çıkartıp, bir kaç gün koluma sürdü. Yanıklara iyi geldiği bilinen bir bitkiymiş. Özellikle anadolu insanı bu tür şeyleri kesinlikle daha iyi biliyor. Yanık evet iyileşti ancak ufak da olsa dirseğimde izi kaldı.
epey oluyor, sanırım beş yıl kadar önceydi. kazara kolumu yakmıştım. birçok ilaç kullanmış, fayda görmemiştim. ziyaretime gelen iş arkadaşıma acımı anlatım. kolumu da görünce dayanamamış hemen ertesi gün hiç üşenmeden annesinin yaptığı sarı kantaron yağını -sağolsun- alıp getirmişti. kullandım, bayağı iyi geldiğini anımsıyorum.
ali.mühendis'in hatırlamaya çalıştığı 'sarı kantaron' rolü ise bir TRT dizisi olan masumlar apartmanında geçer. dizide sarı kantaron; başrollerden, evin oğlu olan han'ın eşine, yani evin gelinine, gelini çekemeyen görümcesi safiye tarafından takılan lakaptır.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |