Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

hayvan hakları kanunu

paylaş araştır

 

  1. Yapılan son düzenleme ile 1/7/2004 tarihli 5199 sayılı"hayvanları koruma kanununun" adı "hayvan hakları kanunu" olarak değiştirilip, kanunda bir takım köklü değişikliklere gidilerek ve şu an taslak halindeki kanunun son çalışmalarının da tamamlanıp, temmuz 2021 itibariyle yeni halinin yürürlüğe girmesi planlanıyor.

    Taslakta hayvanlar mal olarak değil can olarak tanımlanıyor ve cezalar bu çerçevede yenşden düzenleniyor. Öne çılan maddeler şu şekilde:

    --evcil hayvanlara çip takılacak, hayvanlarını sokağa bırakanlara da 2000 tl ye kadar para cezası verilebilecek.

    --hayvanlar için özel eğitim almış polisler devrede olacak, herhangi bir olayda bu polisler çalışmayı yürütecek.

    --hayvan durum izleme(haydi) mobil uygulmasına geçilecek, vatandaş bu uygulama sayesinde şikayetlerini seri bir şekilde yapabilecek.

    --Belediyeler bütçelerinin belli bir kısmını hayvan barınaklarına ve hayvanları kısırlaştırmaya ayıracak, sokakta yaşayan hayvanların uyutulması gibi işlemlere son verilecek.

    --hayvanlara kimlik verilecek.

    --hayvanların sağlıksız şartlarda tutulduğu pet shoplar kapatılacak.

    --park, bahçe ve arsalardaki beslenme noktalarını tarım ve orman bakanlığı belirleyecek, bu alanlar dışında hayvanların beslenmesi engellenecek.

    --tehlikeli ırkların alım ve satımı yasaklanacak, bu hayvanların çocukların bulunduğu parklara girmesi yasaklanacak.

    --hayvanlara tecavüz, cinsel istismar ya da eziyette bulunanlara 6 aydan 3 yıla kadar, kasten öldürene 6 aydan 4 yıla kadar, nesli tükenen hayvanı öldürene 2 yıldan 5 yıla kadar, hayvan dövüştürenlere 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

     
  2. Güzel gelişmeler.

    Umarım bir an önce harekete geçilir.

    biz vatandaş olarak hemen adapte oluruz.

     
  3. Başımızdaki belanın püsküllenmesine yol verecek olan yasal düzenleme

    Eskilerde başıboş hayvan konusu belediyelerin kendi imkanlarıyla çözülüyordu.ezelden beri en basit çözüm yolu olarak dünyanın birçok yerinde itlaf seçilmiştir.hayvan takıntılı aktivistlerin lobi faaliyetlerinden ötürü belediyeler, sorun haline dönüşen hayvanlar hususunda herhangi bir sorumluluk almaktan kaçınıyor.çünkü ruh sağlığı yerinde olmayan bir güruhla karşı karşıyayız; başıboş hayvanların nüfus kontrolünün sağlanmaması halk ve hayvan sağlığı açısından tehlike oluşturur, bunun için de başıboş hayvan nüfusu gerekirse itlaf çalışmaları yoluyla kontrol altında tutulmalıdır denildiğinde sosyal medyada hayvan kasabı, hayvan katili, hayvan düşmanı gibi yaftalar yemeniz an meselesi.

    Covidinden aidsine, kuduzundan sıtmasına, şarbonundan brusellasına, çiçeğinden şapına, kırım kongosundan sarsına, mersinden tüberkülozuna insanlığın pençesinde boğuştuğu ve birçoğuna karşı halen etkin bir korunma yolu geliştiremediği hastalıkların kaynağı hayvanlardır.yeni hayvan hakları kanununun halk ve hayvan sağlığı konusunda herhangi bir kaygı gütmeden, sadece hayvan takıntılı lobicilerin manipülasyonlarıyla hazırlandığı belli oluyor.bu manipülatörlere hayvansever diyemiyorum zira herhangi bir canlıyı tabiatından koparıp esir etmek, bağımlı yaşamaya mahkum etmek falan iyilikten değil kötülükten ortaya çıkar.

    Bugün kadın gördüm markette kucağında köpeğiyle dolaşıyor.dolaşırken onu öpüyor, seviyor falan...yahu köpek diye bir tür var, bu tür vahşi doğada avlanarak hayatta kalma yetisine sahip, doğa koşullarındaki birçok hastalığa karşı bağışıklığı en üst seviyede, doğal şartlar sayesinde doğal ortamdaki nüfus kontrolü mükemmel oranda ama insan denen başka bir tür yüzünden ne doğal kabiliyetleri kalmış, ne doğallığı kalmış, saçmasapan bir türe dönüşmüş.yahu köpek denilen türün markette bir insanın kucağında gezmek gibi bir ihtiyacı olabilir mi?

    Bilemiyorum altan yazdıkça yazılır da burada keseceğim.

     
  4. Hayvana eziyet edenler, öldürenler için ve hayvanları alım satımda para kazanmada kullananlar için iyi bir yasa tasarısı.

    Ancak sokak hayvanları konusunda başka bir çözüm bulunmalı. Gündüz zararsız olan hayvanlar gece veya sabah erken saatlerde insanlara saldırıyor. belediyelerin elini kolunu bağlayınca onlar da müdahale etmiyor. Ya da belediye müdahale etmeye çalışsa hayvanseverler engel oluyorlar.

    Kanun böyle geçerse Sokak hayvanlarına belediyeler hiçbirşey yapmayacak ve sokak hayvanları tarafından ısırılan, öldürülen kişi haberlerini daha çok duyacak gibiyiz...

     
  5. İtlaf mı ?

    Karma is bitch

    Men dakka dukka

    suya elektrik vererek balık avlayan birileri vardı.

    Haber olmuşlardı.

    Elektrik akımı verdikleri suda akıma kapılarak ölmüşlerdi.

    Allah'tan kormak lazım.

    Ölçüyü aşmamak sınırları zorlamamak lazım.

    Kısırlaştırma olabilir, uzak bölgelerde besleme olabilir, sahiplendirme olabilir.

    İtlaf soykırım gibi bir şey.

    Zaten konu sadece köpekler.

    Kediler başlarının çaresine bakıyor, uyum yetenekleri yüksek.

    Sadece köpekler saldırgan olabiliyor, tehlike saçabiliyor.

    Belediyeler konunun üzerine daha ciddi eğilse keşke.

     
  6. madde madde okudukça içimi serinleten yasa.

    Belli ki üzerinde çalışılmış.

    Varsa eksikleri de zamanla tamamlanır.

    Şimdi kimliklendirme zamanı. :)

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.