Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

felsefenin temel ilkeleri

paylaş araştır

 

  1. birinci maddesinin düşün taşın, çoktur işin olduğunu sandığım ilkelerdir.

     
  2.  
    (Bkz: harry potter)(Bkz: felsefe taşı)
  3. 12 eylül darbesi döneminde Türkiye'de ilk yasaklanan kitap unvanına sahip(miş),elimdeki kitap bitince okumak için listede ilk sıraya aldığım Fransız felsefeci George politzer'in eseri.

    yine omayra'ya yetişememişiz. demek lisede okudunuz? vay arkadaş cahildim dünyanın rengine kandım! (gülücük)

    okuyunca tekrar yaziciim.

     
  4. Liseye kadar ne beklediklerini merak ettiğim yazarlar (okurlar mı demeliydim bilemedim) bulunduran başlık.

    Öhhömm övünmek gibi olmasın da orta mektebin ilk senesinin sömestr tatilinde, hemi de ben deyim 5 saat siz deyiverin 3 saat içinde hatmetmişim bu küçük risaleyi. Bundan aldığım lezzet ile girişmiş bulunduğum hazret-i marks ve yoldaşı engels beğefendinin beraber ve ayrı ayrı yazmış bulundukları ne kadar kitap var ise büyük bir iştah ile silip süpürdüğümde henüz içinde bulunduğumuz senenin kırkikindi yağışları dinmemiş idi...desem de siz yine de övgüde çok ileri gitmeyin, her okuduğunuza da inanmayın.

    Ancak ilk kez okuyacaklar için bu degil de, buna bir giriş olarak "felsefenin başlangıç ilkeleri" isimli kitaba yöneliniz.

    Sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz diyerekten çufçufluyorum.

     
  5. Okuduktan sonra yeniden sözlüğe yazma notumu biraz geç de olsa fark ederek birkaç kelamla söz etmek istediğim kırmızı kaplı, Marksistlerin baş ucu kitabı.

    Eser 1936 yılında Georges Politzer tarafından yazılmış ama benim okuduğum baskısı, politzer'in metni esas alınarak guy basse ve Maurice caveing tarafından geliştirilmiş.

    Kitap bütün felfefi akımlarla kavga edip diyalektik materyalizmin üstünlüğünü empoze etmeye çalışıyor düşüncesi oluşturdu bende.

    Omayraaa'nın neden lisede veya ilkokulda okumanız gerekir şeklinde söylediğini de anlamış bulunuyorum. Kitap yazarın 1935-36 yılları arasında Paris İşçi Üniversitesi'nde bir derste öğrencileri tarafından alınan notlara dayanıyor. Bu nedenle de bir ders kitabı hüviyetinde. Her dersten sonra konu sonunda sorular yer alıyor. Öğrencilere kendi aralarında tartışıp diyalektik yapmaları için ödevler veriliyor.

    Benim bir okur olarak önerim, kitabı okuyacaklar bir felsefe grubu oluşturup öyle okusunlar. Kitapta bahsedildiği şekilde her konuyu ayrıntılı şekilde irdeleyip sindirmeye çalışsınlar. Tabii bu önerim sosyalist görüşe sahip olanlar için.

    Sağcılar için ise; eğer bu solcuların nedir bu materyalist felsefesinin aslı astarı diye merakları yoksa, okuyarak kanser olmalarına da gerek yok diyorum. Onlar için Cemil Meriç'in "Bu Ülke" sini öneriyorum.

    Maneviyatı ve ruha dair olguları temelden reddeden, idealizmi yerin dibine sokan bu Marksist materyalist felsefenin empoze aracını okumak benim ruhuma daral verdi. İçeriğinde yer alan konulara girmiyorum çünkü sevmediğim dersler gibi uzatmaya başladım konuyu. Yalnız şunu söyleyeyim ki okuyunca komünistlerin neden evrime bu kadar sarıldığını da anlamaya başlıyorsunuz.

    Okurken araya reklam arası olsun diye iki kitap aldım. Bu yorumu da yanılıp da bilmeden derse adınızı yazdırmayın, ekme fırsatı bulun diye yazdım. (gülücük)

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.