Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

çedene

paylaş araştır

 

  1. kenevir bitkisinin küçük tohumlarının Anadolu'daki adıdır . Genellikle kuş yemi olarak kullanılsa da çerez olarak da kavrularak tüketilmektedir .

    Kahvesi de yapılmaktadır .

    Solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir .

    Kavrulmuş buğdayla birlikte kavurga olarak da çerez niyetine tüketilmektedir .

     
  2. iç anadolu bölgesinde kış aylarında buğday, nohut, kuru fasulyenin haşlanarak yapıldığı yiyeceğin üzerine dökülen sevdiğim baharat. bunu bir de diş buğdayı adı altında kadınlar yapıyor, çocukları diş çıkardığı zaman. diş buğdayı deyince eminim çok kişi bilir ama ekstradan da yapılır benim şehrimde, çocuğa şart değil.

    bunların üzerine bolca çedene dökeceksin, sonra da afiyetle yiyeceksin. çedenesi bol olmalı ev sahibi cimrilik yapmamalı bu konuda.

    kuş yemi olarak mı satılıyormuş, ayıp ya, çedene kuş yemi olarak satılır mı? bu yanlıştan geri dönülsün. kuşların yerine ben yerim, kavurup.

     
  3. bize çocukken; "menengiç ayrı, kenevir tohumu ayrıdır, Kenevir tohumunu fazla yerseniz kafa yapar evladım" derlerdi elazığ'da. ama bilmezlerdi ki Ocağı yakarken "çıt çıt çıt çıt" yapınca çedene de sar bedeni bedene dünya dolu yar olsa da alacağım bir tane diye eşlik eden çocuklardık zaten. kafa güzel olsa ne, olmasa ne. çok da fark etmiyordu yani o zamanlar bizim için. iyi hoş, on beşinde sevdalanmış, kızı eller almış bu da kara sevdadan olasılıkla dama çıkıp çıt çıt çıt bunlardan çitleyip dünya dolu yar olsa da alacağım bir tane diye türkü yakan da pek aklı başında sayılmaz ya o da ayrı bir başlık konusu..

    Tanım: çıtlık da budur, çitlenbik de budur, bıttım da budur, menengiç de budur.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.