Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

adanmışlık

paylaş araştır

 

  1. Kişinin kendini, zihni, kalbi, bedeni ve tüm benliğiyle bir hedef ve amaç için varını, yoğunu ortaya koyması, başka bir şey düşünmemesi, farklı yollara sapmayıp, tek bir yola kilitlenmesidir.

    Kişinin kendini mesleğine adaması, ebeveyn ise evlatlarına adaması, doğaya ve çevreye adaması, inanç sistemine adaması gibi çeşitleri olan adanmışlığın, psikolojik olarak iyi kontrol edilmesi gerekir. İçten gelerek, severek, isteyerek olmaktan çıkıp, amaçlar zorunluluk ve külfet halini almaya başlarsa adanmışlık durumunu gözden geçirmek gerekebilir. Mantık çerçevesinde, kişinin üstesinden gelebileceği bir adanmışlık söz konusu ise kişi öyle ya da böyle yolun sonunda varacağı noktaya ulaşır. Ancak mantık dışı ve kişinin kapasitesinin üstünde bir adanmışlık varsa bu kişiyi ve çevresini yıpratır, yorar, amaç, amaç olmaktan çıkıp, saplantı halini de alabilir. O sebeple kişinin kendini herhangi bir şeye adarken kendini çok iyi tanıması ve amacı için ne kadar ileriye gidebileceğini, bu amaca ne kadar süre hizmet edebileceğini iyi kestirmesi gerekir.

     
  2. ardından bir miktar ölçme tartma getirir.

    adadın mı gözden tamamen çıkarırsın.

    adandın mı kendini gözden çıkarırsın.

    bence çok sağlıklı değil.

    bir yere kadar gider.

    bir yerden sonra patlak verir.

     
  3. adanmışlık bir şeylerden gönüllü olarak vazgeçmektir -ya da vazgeçmeyi gerektirebilir. belki de bu nedenle hedefe odaklanmak ile adanmışlık arasındaki ayrım iyi yapılmalıdır. hedefe odaklanmak her zaman etik bir ilkeyi dayatmayabilir hatta etik ihlale de açıktır ama adanmışlık çokça kendisine etik (ahlaki) bir temel arar. Aynı temelde tutarlı kalmak mümkün olmadığı içindir ki çoğu adanmışlık hüsranla sonuçlanır. Güncel ifadesiyle tükenmişlik sendromu yaşatır. Tahsin Yücel' in hikâyesinde olduğu gibi herşey üç boş haline gelir: "Boş, boş, boş"

     
    (Bkz: tahsin yücel)
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.