Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

yabani ot

paylaş araştır

 

  1. genelde istenmeyen, istenmediği halde çok çabuk yayılan ve her birinin farklı bir ada sahip olduğu otlar.

     
  2. aslında hala ne olduğu anlaşılamadığı veya ne amaçla kullanılabileceği fark edilmeyen zavallı otlardır. bir gün birisinin ilaç yapımında kullanıldığını görür ise direkt olarak adı kültür bitkisi falan filan olacak ottur.

     
  3. bize göre yabani olandır. esasında yabani derken ötekileştirdiğimiz ancak doğada ne kadar canlı varsa kendilerine bir rol biçilmiş olan bitkilerden sadece biridir..

     
  4. bir insan tarafından ekilmeye ve korunmaya muhtaç olmadan kendi çabaları sonucu doğada yayılan bitki türü. çiftçilerin düşmanı.

     
  5. kültür bitkilerinin içinde istenmeyen, kültür bitkileri ile birlikte topraktan cıkan ve onlarla rekabet eden otlar olup,sebzecilikte büyük zararlara neden olan otlardır.Kimyasal mücadelesi zor ve pahalıdır.bu yüzden kültürel işlem dediğimiz çapalama vb. işlemlerle yok etmeye çalışılır.tek yıllık yabancı otlarda bu mücadele faydalı olabilir ama toprakta uzun yıllar tohumları canlı kalan yabancı otlarda vardır.bu tür cok yıllık yabancı otlar ile mücadele etmek ise devamlılık istemektedir.bu yuzden cok yıllıklara karsı kimyasal ilaçlama yada her yıl topragı sürmek, yabancı otlar cıktıgında çiçeklenme başlamadan topraga karıştırmak olumlu sonuc almaya yeterlidir.

     
  6. kültürü olmayan bitkiler, otlardır. doğada ve kültür bitkilerinin arasında kendiliğinden büyüyüp gelişirler. ve asıl tarımı yapılan bitkilerle rekabete girerek onların topraktaki besinlerine ortak olurlar. bazıları da böcek ve hastalıkları bulaştırdığından çiftçiler tarafından istenmezler. görüldüğü yerde boyunları vurulur.

    ziraat fakültelerinde herboloji dersi adı altında öğretilir. yabani otlarla uğraşan akademisyen ve uzmanlara herbolog, yabancı ot ilaçlarına da herbisit denir.

     
  7. Yabani otlar doğanın öz evladıdır.

    Kültür bitkileri ise doğanın üvey evladıdır.

     
  8. her ortamda yetişebilen sera yetiştiricileri için büyük sorun olan ekilen mahsulü boğan ve ilaçlama ile kuruması sağlanan yabancı ot.

     
  9. burnumuzun dibinde biten ve hızla çoğalan ottur

     
    (Bkz: keçinin sevmediği ot)(Bkz: Ot)
  10. istenmeyen her yerde ortaya çıkan ve diğer bitkilerin rahat büyümesini etkileyen otlar.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.