Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Varidat

paylaş araştır

 

  1. Şeyh Bedrettin'in tasavvufi manada insan ve Tanrı'yı İslami yorumlama da alışılanın dışında ele aldığı düşüncelerinin toplandığı eseri. Malum panteist bir düşünce içerisinde kendisi ve enel-l hak söylemini biraz daha ayet ve hadis ile yeni bir biçemle açıkladığı "evrende tanrı'dan başka varlık yoktur. bütün evren tanrı'da, tanrı bütün evrendedir." gibi şerhlerle sunduğu bu döneme kadar gelebilen bu bağlamda tam bir asimileye uğrayıp uğramadığını da bilmediğimiz düşünceleridir.

    Yine de genel manada okunduğu zaman yaratıcıyı rasyonalizm ile bulunacağına işaret ediyor. Lakin aklı tam olarak üstün görüyor da diyemeyiz. Bu da islamın biraz ilerisinde olandır. Zira yaratıcıya akıl ile varılacağını söyleyen pek bir durum yok çoğu yorumlamada ki zamanla bu akım da saf dışı bırakılmıştır rüşd'ler gibi...

    zaman zaman somut olan olay ve olguları aktardığı bazı bölümlerde diyalektiği görebildim. Özellikle nesnenin değişim ve dönüşüm hali ile olan yerlerinde. İyi ve kötü olarak bir sınıfsal ayrıma gidiyor genel itibari ile... ölüm, ölümsüzlük, insan, Tanrı, melek, şeytan gibi konuları kendi batın düşüncesi içinde harmanlamıştır. Bedrettin aldığı ilim ile de bir ekoldü o dönemde ve bu yanı asla unutulamaz. Dönemin en meşhur alimleri ile dünyanın birçok yerinde tartışma imkanı bulmuştur. Bundan ötürü salt kendi bildiğini okuyan biri olarak görülmemeli. Bunun dışında kendisi bir hukuk insanıydı.

    "Çünkü Allah kulun şeklini almaya muktedirdir" diyor bir bölümde. Birinin: 'ben tanrı'yım demesi doğrudur' der akabinde. Bu, islam dünyasında bildiğimiz üzere eleştirilen bir şerhin başında geliyor ki bedrettin'de aynı şekildedir. Bunun örnekleri tarihte mevcuttur. Mansur gibi.... Eser sonradan derslerinde ya da öğrencileri ile olan sohbetin yazıya aktarılması olarak görülüyor.

    Bedrettin'in dünya görüşü De belli oluyor. Lakin bu eserde bu yorumlamada bulunmayacağım. Biraz daha Teoloji kısmına değinmek yerinde olacaktır. Onu da farklı bir kitap başlığı altında yazarız umarım...

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.