Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Stokholm sendromu, rehinenin kendisini rehin alan kişiyle olası diyalog sürecinde oluşan, duygusal anlamda sempati ve empati oluşması olarak özetlenebilecek psikolojik durumu anlatan bir terimdir.
Psikiyatr Nils Bejerot tarafından adlandırılan sendrom, ismini 1973 yılında İsveç'in başkenti Stokholm'de yaşanan bir olaydan almaktadır. Banka soyguncusu tarafından altı gün boyunca rehin tutulan bir kadın, soyguncuya duygusal olarak bağlanır. Serbest kaldığında soyguncuyu savunmakla kalmaz, nişanlısını terk ederek kendisini rehin alan banka soyguncusunun hapisten çıkmasını bekler.
Bir hırsızın soydugu millet tarafından sevilmesi ve secilmesinin örnek olarak verilebilecegi psikayatrik hastalik.
bir nevi katiline aşık olma durumu.ülkemizin son yüzyılda ki siyasi,tarihi,dini,kültürel olguların yansıdığı ruh hali.seni yaşattığını,kurtardığını sandığın seni öldürmüş,farkında değilsin,farkında olmadığının farkında bile değilsin.
Hayatta kalma içgüdüsüyle ortaya çıkan durumdur.
Dış dünyadan tamamen soyutlanan kurban, ihtiyaçları için kendisine baskı yapan kişiye bağımlı olduğunu hisseder. Saldırganın yaptığı küçük iyilikler kurbanın gözünde büyür, zamanla kurban kendisini saldırganın yerine koyup olayları onun gözünden görmeye, yaptıklarına hak vermeye başlar. Kurban tarafından baskıcının şiddet eğiliminin tamamen göz ardı edilmesi sonucunda, içinde bulunulan tehlike de reddedilir. Kurban, tek olumlu ilişkisinin şiddet gösteren ile kendi arasında olan olduğunu düşündüğü için bu ilişkiyi de kaybetmek istemez ve dolayısıyla saldırgandan ayrılması gittikçe zorlaşır.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |