Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Bugün itibariyle siyasi bir parti lideri tarafından önerilen, ülkemizde dönem dönem de gündeme getirilen bir konudur. Üniversite sınavlarının tamamen kaldırılması, öğrencinin eğitim hayatı boyunca ana okuldan, lise sona kadarki süreçte edindiği kazanımlar, gösterdiği çaba ve başarı, sosyal, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılımı vb. Ölçütlerdeki değerlendirmeler ışığında bir üniversite programına yerleşmesi ve öğrencilerin sınav stresinden, yükünden kurtarılması her zaman için hayal edilen ve gerçekleştirilmesi istenen bir sistemdir.
Ancak böyle bir sistemde, ülkemizdeki eğitim sistemi alt yapısı, bölgesel farklılıklar ve eğitimdeki eşitsizlikler doğru ve objektif bir değerlendirmeyi mümkün kılmıyor, sınavsız bir sistemde çok daha büyük eşitsizliklerin ortaya çıkabileceği düşünülüyor. Bu sınavsız sistemin, yaptık oldu şeklinde hayata geçirilemeyeceği aşikardır. Bunun için en az 10 yıllık bir altyapı süreci bugünden uygulanmaya konulmalıdır ki gerçekten istendiği gibi bir sonuç elde edilebilsin.
Ayrıca bir eğitimci olarak bizim ülkemizde sınavsız bir üniversiteye giriş sisteminin, sağlıklı bir şekilde uygulanıp, sürdürülebileceğine inanmıyorum. Her ne kadar öğrencinin hayatının 3 saatlik bir sınavda çözeceği sorulara bağlı olmaması gerektiğine inansak da, alternatif bir sistemin bugünkinden daha iyi sonuç vereceğini düşünmüyorum.
liyakatin olmadığı bir ortamda, tam da bir ülke için sınavsız olarak tıp okuyabileceklerine dair haberler gündemde iken çok manidar bir açıklama yapılmış. söyleyen kişinin de siyasi çizgisi belli olduğu için ben olumlu bir değerlendirme yapamıyorum.
hangi altyapıya hani akla göre diye düşündüğüm olay
sınavsız üniversite diyorsunuz da, neye göre öğrenciler bölümü seçecek ?
tıp hukuk gibi bölümlerin öğrencilerini neye göre belirleyeceksiniz ?
oraya da mı yoksa mülakat sistemi gelecek?
yurtdışında böyle bir sınav yok diyecekler şimdi , evet yok ama orada 4. cü sınıftan itibaren öğrencinin yatkın olduğu bölüme yönelendiriliyor ve ona göre eğitimine devam ediliyor
biz de hadi sınavı kaldırdık diyerek bunu çözemeyiz, önce eğitim sistemini düzenleyip avrupada ki örneklerini iyi analiz ederek yapabiliriz sadece
ben dedim oldu, ben yaptım oldu mantığı bizde hiç değişmiyor nedense, sebeplerini sonuçlarını nasıl yapılacağını dahi araştırmadan ortaya lafı at olsun, eğer muhalefet kabul etmezse bakın kabul etmiyorlar deyip işin içinden sıyrılıp topu da karşıya atma çabasıdır sadece bu
Eğitim öğretimde birliği sağlamaya çalışarak işe başlamak lazım.
Şartlar, olanaklar, yeterli rehberlik hizmeti, mesleki eğitim...
Neden öğretmenlerin fikri alınmaz, anket yapılmaz, toplanılmaz, ortak bir noktaya varılmaz hep merak etmişimdir.
Sınavdan önce işlevsiz bölümleri kapatmak, yerelde güçlü bir eğitim sistemi yapmak, sınava olan ihtiyacın doğal olarak kalkması için nüfusa demografiye dayalı çalışmak lazım, en son olacak şeyde sınavın kalkması olurdu işler yoluna girince... Ya da eğitim sistemini elden geçirip böyle bir hedef belirlersin nasıl yapılacağına dair yol haritası çizersin, bu şekilde lafla söylemle olmaz, vakti zamanında OKS için sınav kalkacak diyen bir bakan vardı, o sınav şekil değiştirerek yine geri getirildi.. En büyük sorun nüfus zaten.. Sen balık istifi sınıflarla kaliteli eğitim yapamazsın.
bu kadar işsiz vatandaş varken bu kadar mezun varken gerçekleşmesi mümkün olmayan sistemdir. hatta sistem de değildir sistemsizliktir. mahalle arasına bile binayı kiralayan üniversite açtı. ben olsam 20-25 üniversitenin dışında tamamını kapatırdım en azından nitelikli çocuklar üniversite okusun. bitirdiklerinde de istihdam olma oranları yükselsin.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |