Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
cengiz aytmatov'un 'selvi boylum al yazmalım' eserinde başkahramanımız asya'nın iç sorgulamasında karşılık bulan yanıttır. iki insan arasında kalan asya;sevgiyi, sevgisini yalın aşkla sevdiği ilyas'tan alıp, onu emek vererek her türlü hayat mücadelesinde hiç yılmadan yanında duran ve bir nevi hakeden cemşit'e vermeyi seçer.
asya sevgi nedir diye içinden bir türlü çıkamadığı sorusunun yanıtını,bitmeyen iç hesaplaşmaları sonucunda yine kendisi bulur. sevgi emektir dolayısıyla emeği verene değer vermektir.
kitabı ayrı lezzet aytmatov'un, türk sinemamızın sultanı türkan şoray'ın 'asya' ya hayat verip canlandırdığı filmi ise apayrı bir başeser. her ikisini de kendi içinde değerlendirmek gerekir.
Kucağında bebeğiyle bir kadını olabildiği kadar çaresiz, ortada, dımdızlak bırakıp, senelerce ortalıkta görünmeyip, öldü mü kaldı mı ne oldu habersiz olup, yıllar sonra ortaya çıkıp, can havliyle tutunacak bir dala sarılmış, sığınacak güvenli bir liman bulmuş kadının hayatını acaba daha da aşağılara doğru nasıl çekebilirim konulu çalışma.
Cengiz Aytmatov'un büyük ustalığı, Kadir İnanır'ın, Tükran Şoray'ın, Ahmet Mekin'in muhteşem oyunculuğu olmasa ve bu olay bir 3. sayfa haberine konu olsa hikayeyi böyle okumazdık.
"Sevgi nedir ? "den değil de "İnsanlık nedir ? " den başlardık herhalde.
Aytmatov eserinden uyarlanan selvi boylum al yazmalım filminde Cemşit iti tarafından beyni yıkanan Asya'nın düşünceleri.
filmde kültürel veya duygusal farklılıkların yaşandığı durumlarda şekillenebilecek olası olaylar ilyas-asya-cemşit aşk üçgeni üzerinden aktarılmaya çalışılıyor.
sternberg'in üçgen aşk modellemesine göre aşk; tutku, samimiyet ve angajmandan oluşan üç ana başlık üzerinden kavramlaşır.samimiyet arkadaşlık bağını, tutku romantize olmuş duyguları ve dürtüleri, angajmansa ilişkiye teslim olma halini yani aidiyet durumunu temsil eder.
ilyas-asya aşkı samimi ve tutkuludur ancak angajman gereği asya evi terkeder. ilyasın aşkın aidiyetine uygunsuz davranışları sonucu asyanın angajman hakkını kullanması ikisini de kader mahkumu yapacaktır.aşklarını yaşayamayan iki insan, iki kader mahkumu olarak hayata devam edeceklerdir.
bir diğer tarafsa cemşittir.cemşit bu üçlüde en bencil karakterdir.yatırım yapmaması gereken ilişkiye yatırım yapmış, yıllarını bu ilişkiye harcamış, hatta asyanın gitmemesi için elinden geleni yapmıştır.ilyası ayartan sarışın yosma neyse asyanın hayatındaki yosma da cemşittir.
ilyas bir şekilde hayatındaki yosmadan yakasını sıyırıp asyayı bulmuşsa da asyanın hayatındaki yosma daha arsızdır, asya yakasını kurtaramamıştır.hatta ilyasın hayatındaki sarışın yosma bir noktadan sonra utanç duymuş ve ilyas'ı karısına gitmesi için teşvik etmiştir.peki ya Cemşit karaktersizi?adeta ganimete çöker gibi çökmüştür çaresiz ve cahil Asya'ya.
sonuçta gelinen noktada mutsuz asya mutsuz ilyas ve mutlu bir cemşit vardır karşımızda. iyilik herkesi kapsamıyorsa iyilik midir?
Aynı olaya farklı bakış açıları..kimisine göre emek olan sevgi, kimisine göre bencillik de olabiliyormuş demek ki. İşte karmakarışık insanî duygular; çözebilmek, ortak noktada buluşabilmek ne mümkün. Aslında konu o kadar derin ki öyle bir saat otuzbeş dakikaya sığdırılan bir filmle anlatılmaya çalışılınca, verilmesi gereken mesaj tam anlaşılamayabiliyor. Zaten filmin sonunda, asyanın kendisi değil, ilyas'tan olma evladı samet, cemşit'i "baba" olarak seçip ona yönleniyor; bu da yolunu seçmekte zorlanan, duygu karmaşası yaşayan asya'ya bir ışık oluyor. Çoğu konuda çocuklar, biz yetişkinlerden daha güvenilir tercihlerde bulunabiliyor. Çünkü çocukların kalbinde aldatma, terk etme, duyguları ile oynama, şıpsevdicilik, intikam gibi kötücül duygular yerine güvenme, inanma, sahiplenme, saf sevgi gibi iyicil duygular yeşerir ve bu nedenle çocuğunun tercihi yönünde karar alan asya benim nezdimde sonununa kadar haklıdır.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |