Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Saksı: Ev bitkileri ve çiçekler için kullanılan, genellikle toprak ya da seramikten yapılmış bir tür kap. İçine toprak konularak bitkilerin yetiştirilmesine imkan sağlar.
Erol Büyükburcun Ben saksı değilim lafını hatırlatan başlık.
Bazı ortamlarda kaile alınmadığı zaman insanın aklına bu sözü gelmiyor değil...
işe botanik açıdan bakarsak yukardaki yazarlarında belirttiği gibi maddelerden yapılmış genelde bitki yetiştiriciliğinde kullanılan malzemelerdir. Botaniğe olan ilgimden dolayı topraktan yapılmış saksıların bitkilerin gelişimi için elverişli olduğunu belirtmek isterim.
Pencere ve balkonlarda süslü rengarenk çiçeklerin içerisinde olduğu güzel saksıları görmek beni mutlu ediyor...
Çiçeğin boyutuna uygun saksı seçimi çok önemlidir. Baştan küçük olan bir bitkiyi, nasılsa hızlı büyür, tekrar değiştirme derdi olmasın diye kocaman saksılara dikme hatasını yaparsanız benim gibi, o çiçek yeterli gelişimi göstermez. Geç tecrübe edindim. Çiçek bakımı tembilliğe gelmez. O büyük saksılara dikip, olduğu yerde sayan çiçeklerimin hepsini minik saksılara dikince, hemen coştular. Eğer ki saksı değişimi yapılacaksa da bir numara büyük saksı seçilmelidir.
Saksılar numaralarına göre satılmaktadır. Numara büyüdükçe saksının hacmi de büyür.
Her çiçek her saksıya dikilmez, örneğin Orkide gibi kökleri ile hava ve ışık alan çiçekler için şeffaf ve drenajı iyi olan saksılar seçilmelidir. Zaten Saksının en önemli özelliği saksı dibindeki deliklerdir. Yeterli deliğe sahip olmayan saksı, bitkiyi suya boğar. Fazla su her bitki için zarardır. Tecrübe ile sabit, Az sudan zarar gelmiyor ama çok su çiçeği anında öldürebiliyor.
evden bir süreliğine ayrılınca ne olacak bu bitkilerin hali diye kara kara düşünürken önce büyük bir leğen fikri aklıma geldi.
Evet ta kendisi.
Ördekler için aldığım büyük leğeni kullanabilirdim.
sonra vazgeçtim.
bazen içine atlıyorlar bazen içinden su alıp üstlerine sürüyorlar.
O kadar zalım olamam.
5 litrelik su bidonlarını biriktirmeye başladım.
saksıların her birine ayrı ayrı- saksı altına su haznesi olarak- bu pet şişeleri kullanmayı düşündüm.
pet şişelerin kapağına iğne ile delikler aç toprağa sok dediler.
o kadar teknik takılamam.
ne olur ne olmaz çalışmaz malışmaz riske giremem.
balkondakileri esaretten kurtardım.
tabiata karışınca hızla büyümeye başladılar.
evdekiler için en az 14 tedbir almam lazım.
hadi kaktüsleri geçelim.
orkide, bambu, papirüs topun ağzında...
Bir aylık evden uzak kalma süremi düşününce, yaklaşık 50 adet saksıdaki çiçeklerimi ne yapacağım korkusu beni de sardı. Ancak geçen sene, internetten görüp de yaptığım uygulamadan sonra dersimi aldım. Öyle her gördüğümü, mantıklı gelse de denemeyeceğim. Koca bir leğene suyu dolduruyorsun, o leğenden, saksıya ip sarkıtıyorsun, kohezyon kuvveti sayesinden leğendeki su, ip üzerinden, damla damla saksıdaki toprağa akıyor, akış yavaş olduğu için, bir ay çiçeklerime yeter diye düşünüp, gönül rahatlığıyla tatiline çıkıyorsun. Eve dönünce bir bakmışsın, akış sandığından hızlı gerçekleşmiş, toprak, leğendeki suyu hüüüppp diye çekmiş, topraktaki fazla su masaya, parkelere akmış, parkeleri şişirmiş, sandelyeleri lekelemiş, çiçekler de o arada kurumayı başarmış. Sonuç koca bir başarısızlık. O yüzden bu sene kendi kaplarına su koyup, gideceğim, o kadar. Hayatta kalmayı başaranla, yolumuza devam ederiz, kuruyup, ölene yapacak birşeyim yok. Bir önceki sene de pet şişelere su doldurup, kapağında delik açıp, ters çevirerek toprağa saplamıştım, o yöntem de çok işlevsel değil zira çoğu çiçek, şişedeki suyu emmemişti bile. Yöntemlerin çoğunu denedim o yüzden bu yıl yöntemsiz takılacağım. Çiçekler az suyla da yaşayabiliyor nasılsa. Bir de böyle deneyeyim bakalım.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |