Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Saksı

paylaş araştır

 

  1. Saksı: Ev bitkileri ve çiçekler için kullanılan, genellikle toprak ya da seramikten yapılmış bir tür kap. İçine toprak konularak bitkilerin yetiştirilmesine imkan sağlar.

     
  2. Genellikle pişmiş topraktan yapılır.Gunümuzde plastik,tahta,taş,bazen dönüşümlü malzemeden de üretilmektedir.Alt kısmında fazla suyun akması için delikler bulunur ve tabak şeklinde bir altlığı vardır.

     
  3. Erol Büyükburcun Ben saksı değilim lafını hatırlatan başlık.

    Bazı ortamlarda kaile alınmadığı zaman insanın aklına bu sözü gelmiyor değil...

    işe botanik açıdan bakarsak yukardaki yazarlarında belirttiği gibi maddelerden yapılmış genelde bitki yetiştiriciliğinde kullanılan malzemelerdir. Botaniğe olan ilgimden dolayı topraktan yapılmış saksıların bitkilerin gelişimi için elverişli olduğunu belirtmek isterim.

    Pencere ve balkonlarda süslü rengarenk çiçeklerin içerisinde olduğu güzel saksıları görmek beni mutlu ediyor...

     
  4. Çiçeğin boyutuna uygun saksı seçimi çok önemlidir. Baştan küçük olan bir bitkiyi, nasılsa hızlı büyür, tekrar değiştirme derdi olmasın diye kocaman saksılara dikme hatasını yaparsanız benim gibi, o çiçek yeterli gelişimi göstermez. Geç tecrübe edindim. Çiçek bakımı tembilliğe gelmez. O büyük saksılara dikip, olduğu yerde sayan çiçeklerimin hepsini minik saksılara dikince, hemen coştular. Eğer ki saksı değişimi yapılacaksa da bir numara büyük saksı seçilmelidir.

    Saksılar numaralarına göre satılmaktadır. Numara büyüdükçe saksının hacmi de büyür.

    Her çiçek her saksıya dikilmez, örneğin Orkide gibi kökleri ile hava ve ışık alan çiçekler için şeffaf ve drenajı iyi olan saksılar seçilmelidir. Zaten Saksının en önemli özelliği saksı dibindeki deliklerdir. Yeterli deliğe sahip olmayan saksı, bitkiyi suya boğar. Fazla su her bitki için zarardır. Tecrübe ile sabit, Az sudan zarar gelmiyor ama çok su çiçeği anında öldürebiliyor.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.