Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

organik kimya

paylaş araştır

 

  1. Yapısında temel element olarak "karbon" bulunduran; karbona hidrojen, oksijen, azot, kükürt gibi elementlerin de eşlik ettiği sayıları milyonlarca olan; hidrokarbonlar ve fonksiyonel gruplu bileşikler olmak üzere iki temel sınıfa ayrılan; karbon kimyası olarak da bilenen; organik bileşiklerin yapısını, tepkimelerini, elde ediliş yöntemlerini inceleyen kimyanın alt dalına verilen isimdir.

    Alkanlar, alkenler, alkinler alifatik; benzen ve türevleri aromatik hidrokarbonlara; alkoller, eterler, aldehitler, ketonlar, karboksilli asitler, esterler, aminler, amidler, alkil halojenürler, nitro alkanlar, karbonhidratlar, proteinler fonksiyonel gruplu organik bileşiklere örnektir. Organik kelimesinin kökeni canlı yani organizma kelimesinden gelir. Organik kimya canlılarda bulunan bileşikler, dna, rna, petrol ve petrol ürünleri, ilaçlar, boyalar.. gibi geniş yelpazeli konularda çalışma alanına sahiptir.

     
  2. kimya bilimi olmasına rağmen aklıma lise biyolojide geçen fakat kesinlikle yine kimyasal olaylar olan fotosentez, oksidatif fosforilasyon gibi ''artistik terimler'' getiren konu. artistik terimler dediklerim sadece ismen kafamda kalmış olup ne oldukları hakkında eskisi gibi bilgi sahibi değilim. aslında kafamda pazılın elemanlarının dağıldığı misal dağılmış bilgiler mevcut ama kafa bunları birleştirecek düzeyde değil. yine de z kuşağıyla kendimi kıyaslayabiliyorum.

    kimya dersinde denklem denkleştirmek için neler yaşardık neler. karbonu denkleştirirsin hidrojen bozulur, onu denkleştirirsin oksijen sayıları tutmaz. sonra yan sınıfların kimya öğretmeninden kaçak destek alıp bu soruları çözmeler. hocalar durumun farkındadırlar muhtemelen.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.