Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
hemen hemen tüm kitaplarda bulunan ve kanımca yayınevlerinin genellikle sayfa sayısını şişirmek adına kitabın başına ekledikleri ekstra sayfalardır.
kitabın içeriğinde nelerle karşılaşacağımız konusunda bazen kitabın kendi yazarının bazen de kitabın yazarının değer verdiği başka bir yazarın ele aldığı bir manada kitabı tanıtan giriş cümleleridir.
kitabın ilk sayfalarında yer alan, bazen yazarın, yayınevinin ya da kitabı okuyanlar, çevirmenler tarafından kitap hakkında, yazar hakkında bilgiler verilen kısım.
bazı kişiler önsöz kısmını beğenmese, gereksiz gibi görse de, her zaman okuduğum ve çok nadir atladığım kısımdır. ilk etapta kitap hakkında bilgi öğreneceğini düşünen kişiler, kitabı okuduktan sonra. önsözü, son söz niyetine okuyabilirler.
Eserin niçin ve ne amaçla yazıldığını belirtmek için kitabın başına eklenen yazı. Bu bölümde yazar ya
kitabın özetini verir veya hangi nedenle yazdığını açıklar. Eskiden, "sebeb-i telif-i kitab" (Kitabın
yazılışının sebebi) sözü kullanılırdı. Tanzimat'tan sonra edebiyatçılar, mukaddeme başlığı altında yazdıkları önsözlerde edebiyat anlayışlarını belirleyici açıklamalar yaptı. Namık Kemal'in Celaleddin Harzemşah, Recaizade Mahmud Ekrem'in Zemzeme, Abdülhak Hamid Tarhan'ın Makber mukaddemeleri bunlardandır.
okumadan geçmediğim ve en sevdiğim bölüm diyebileceğim, kitabın ilk tanıtımı olarak nitelendirdiğim, ilk sayfalarda yer alan yazı.
Klişeleşmişliğimize bir örnek ve sonsöz olması gereken kısım.
Oğur atay der ki;
"Ey okur, önsözleri sevmem."
Hemen hemen her kitapta "önsöz" bulunur, bulunmayasıca diye içimden geçiririm açıkcası.
(tebessüm)
Aynı minvalde arka kapaklara düşülen notlar. Lütfen bırakın kitabı, yazarı övmeyi. Bırakalım. Okur kendisi karar versin... Önsöz'lerle, kapak yazıları ile etkili kılabileceğinizi sanıyor iseniz içeriği, beyhude bir çaba içinde olduğunuzu bir okur olarak belirtmek isterim.
"muhteşem yazar"
"muhteşem kurgu"
"muhteşem örgü"
miş mış muş... der geçer ben ve benim gibi düşünen okur.
Hikâye kısmını ve her sunulanı benimsetme kaygınızı bir kenara bırakınız sayın notseverler.
Yine sevgili atay der ki;
"bırakın bu beylik içi boş lafları, bırakın okur kendisi karar versin bunlara, okurla eserin arasına girmeyin."
Girmeyin lütfen! (bir okur serzenişi)
(tebessüm)
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |