Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Nepotizm

paylaş araştır

 

  1. büyük büyük dayımızın başından geçeni anımsatan konudur,büyük büyüklüğü babacığımın dayısının dayısı olmasından mütevellittir,rahmetle ve gülümseyerek anıyoruz kendisini.

    büyük dayımız vakt'i zamanında okur yazar olduğu için bir devlet kuruluşuna iş başvurusunda bulunur,amaç devlet memuru olmak temiz iş yapmak,kurumdaki kayıt alan memur bey dayımızı kenara çekip ''dayın varmı? der,bu işi istiyosun ama''dayımız''var elbette''der.memur ''iyi o zaman yarın onunla gelde müdürle görüştürelim'' diye buyurur.dayımız ertesi gün dayıcığını koluna takıp kurumun yolunu tutar,memuru bulur ''dayımla geldik biz''der.sonrası malum...o akrabalık ilişkisi o kurumda işe yaramaz,öz dayı fonksiyonsuz bir dayıdır,anlaşılır.

     
  2. Kimi zaman yazılı sınavdan sonraki sözlü sınav, kimi zaman ise getirilip götürülen selam şeklinde kendini gösteren sosyal ve siyasal bir hastalık.

    Daha basitleştirilmiş hali için bkz;

    Ash'in pokemonlarını top ile taşımasına rağmen pikachunun onun yanında gezmesi

     
  3. iş yaşamında akraba ya da tanıdıklara yapılan kayırmaları ifade eden bir terimdir.latincede "nepos" kelimesi yeğen anlamındadır.zamanında papalar tarafından yiğenlerini klise içerisinde kardinallik gibi önemli pozisyonlara getirmeleri sonucu ortaya çıkmıştır. günümüzde de örneklerini sıkça görmekteyiz.iş yaşamında bazı kişilerin akraba ya da sırf tanıdık diye işe alınması,terfilerde öncelik sahibi olması,haksızlıklara yol açmakta ve diğer çalışanların motivasyonunu düşürmektedir.nepotizm uygulamaları liyakate göre alım yapımı ve terfinin önüne geçmektedir.adaletten bahsedebilmek için yapılmaması gereken uygulamadır.

     
  4. eş dost akrabacılıktır. yaşam standartlarının görece düşük olması sebebiyle, yardımlaşma kültürünün yaşayış biçimi olduğu, bağımlı birliktelik yaşayan doğu toplumlarında daha yüksek oranda görülür. kışın erzağı bitince akrabasından aldığı gıda ile ihtiyacını karşılayan bir birey ilerleyen dönemde makam sahibi olursa vefa borcunu ödemek için makamını ya da sahip olacağı gücü kullanacaktır.

    akrabacılığın azalarak bitmesi insanların birbirine muhtaç olmadan hayatlarını devam edebiliyor olmalarıyla alakalıdır. çok farklı coğrafi özellikleri bünyesinde barındıran ülkelerde akrabacılık azalsa da bitmeyecektir. misalen teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin kar yağdığında ulaşım sağlanamayan köyler olacak ve bu insanlar birbirleriyle yardımlaşarak doğayla mücadele etmeye, hayatlarına devam etmeye çalışacaklar. bir gün makam sahibi olduklarında da yardımları sayesinde hayata tutunmalarını sağlayan kişilere vefa borçlarını ödemeye çalışacaklar.

     
  5. Torpilcilik denen illettir.

    Dayısı olacak amcası olacak yeğeni olacakmis da mış likayat nerde iş ahlakı nerde gerçi önemli değil onlar dayida vardır..

     
  6. spoiler

    akp döneminde ülkemizde altın çağını yaşayan, tanıdıkları kayırma durumu.

    akpliler arasında kayırmacılık, torpil, akrabacılık öyle bir boyuta geldi ki partili cumhurbaşkanı bu konuda partililere uyarıda bulundu.

    halbu ki damadı da ekonomş bakanı iken bunu söylemesi çok komik.

     
  7. Akraba, eş, dost kayırmacılığıdır.

    Akrabayı korumak kollamak, onlara sahip çıkmak iyidir de bunu kendi öz değerlerinle ve imkanlarınla yapman gerekir. Böyle yapmıyor da survivordaki gibi ortak erzağı kullanıyorsan bunu da geceleri coconat yürüterek ya da büyük kepçeyi kullanarak yapıyorsan her ne kadar kendi takımının zayıf düşen elemanlarını beslediğini ve aslında iyilik yaptığını iddia etsen de sonuçta yarınki maçta galip olma amacın vardır ve kısa vadeli bu amacın aslında uzun vadede şampiyon olup büyük ödülü alma amacını da kamufle etmez.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.