Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

melamilik

paylaş araştır

 

  1. tüm dünya nimetlerinden vazgeçerek,kendini kınayıp kınatarak ,her türlü şan şöhret itibar ve mevkiden vazgeçerek yaşamayı seçmek ve bu yoldan geçerek olgunlaşmaya çalışmaktır.

    bir tarikat değildir bir yaşayış biçimidir yoldur . dünyada alınacak ünvan ve mertebelerin insanı , insan-ı kamilden uzaklaştıracak olan kibri getireceğine inandıklarından tarikat,şeyh, molla gibi ünvanları olmaz sadece yol gösterici bir mürşide bağlanırlar ve bu bağ sadece gönülden olur . dünyevi bir makam yoktur gönüllerinde makam sadece allah katında elde edilir .

    ibadet ve aşk kula gösterilecek bir şey değildir .kuldan gizli allah için yapılacak bir edimdir melamilikte .şu kadar zikir şu kadar namaz gibi görevler yoktur çünkü kul zaten ibadetlerinde allah'a karşı sorumludur .

     
  2. Nesimi'nin yoludur. meşhur sözünü yazmasam olmaz dediğim konudur:

    "Ben melamet hırkasını kendim giydim kime ne" der üstad o meşhur "haydar haydar" dizelerinde...

     
  3. mütevaziliğin yolu. bu yol; tarikat mı hakikat mı kendinden vazgeçiş mi gizlilik mi kınannmışlık mı yoksa hiçlik mi? ne derseniz deyin. Melamilik herkese yüreğini ve yolunu açan bir düşünce sistemi.

    ibadetin gizli olması gerektiğini çok büyük ısrarla savunan biri olarak, yüzeysel ve şekilciliğin sizi ne kadar yansıtabileceğini ya da sırf bu yüzden bir insanı yaftalamak, onun hakkında kesin görüş beyan etmek ne kadar doğrudur? sorusu gelir meydana.

    işte tam da bu devrede; aykırı giyimleri, kuşamları, meyleri ile sokakta gezen, düşüncelerini sadece kendinden olduğunu düşündüğü kişiye açan sistemi getirir akla. Melamilik...

    inancın bireysel olduğu düşünürsek, toplumsallaştığı anda farklı yöne gidiyor bu durum. inanç dediğimiz mesele; kul-yaradan ilişkisi çevresinde olduğunu düşünürsek, fanilikte yaptığınız şeyler neden başkasını enterese etsin? semavi dinlere göre ve tasavvufa göre, hesap verecek tek kişi sensin.

     
  4. dün Volkan Kemal Ergenekon'u izliyordum.

    Bilgi birikimini pek belli etmiyordu önceki videolarda.

    ilk defa sanki tecrübelerini ve bildiklerini samimiyetle paylaşıyor ya da bana ilk defa denk geldi bilmiyorum.

    Araştırmalar yapmış, İran'da 2 yıl gazetecilik yapmış, okumuş incelemiş.

    melamiliği kısaca tanımladı: Mümkün olduğu kadar sade yaşama gayreti. giyim kuşamla, evle ocakla, gizlenen ibadetle tevazuyu hayata taşıma mantığı. her türlü kibirden olabildiğince kaçma çabası.

    zamanla her türlü düşünce akımının ya da yaşam şeklinin çarpıtılması, bozulması, popülerliğine dayanılarak suistimal edilmesi ise neredeyse tümünün makus talihi gibi bir şey.

     
  5. bu durumda melami olan birinin ben melamiyim diye bas bas bağırmayan bir dış görünüşü ve üslubu vardır belli ki.

    herhalde hep edilgen çatılı cümleler kuruyordurlar.

    birinci çoğul şahıs bile onlara ağır geliyordur.

    ayrışmıyordurlar, karşı taraf belirlemiyordurlar, daha çok kendi nefis terbiyesi ile ilgileniyordurlar ama bu onları herhalde toplumdan da tamamen soyutlamıyordur.

    çeşitli mesleklerle ilgileniyor çarşı pazarda geziyordurlar.

    bakışlarıyla insanları üstten aşağı süzmüyordurlar.

    bazı insanlar da onlar için "allahlık" sıfatını kullanıyordur.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.