Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
kimileri tarafından ateistlk olarak adlandırılan, insanların inançlarına kesin hüküm verenlerin karar vermelerine olanak sağlayan konu.
devlete ait bir sıfat olduğu için birey için kullanımının yanlış olduğu düşünülen görüş. ancak kanımca böyle düşününenler kavram kargaşası yaratarak insanları kandırma amacındalar. laikliği savunan kişi veya laiklik taraftarı kişi şeklinde uzunca söylemektense 'ağzınıza daha layik' bir şekilde sadece laik diyebilirsiniz. bunlar işin hikaye kısmı. asıl önemli olan konu ise din ve devlet işlerinin ne kadar birbirinden ayrılabileceğidir. sosyal hayata herhangi bir müdahalesi olmayan ve sadece bireyi ilgilendiren dinlerde bu pek tabii mümkündür. ancak sosyal hayatla ilgili düzenlemeler de getiren bir dinde bu mümkün görünmediği için bu tarz dinlere göre laiklik din karşıtlığı/dinsizliktir. toplumumuzda yaygın din islamiyet olduğu için bundan örnek verilmesi daha uygundur. çok basit bir örnek olarak, mesela miras dağıtacak müslüman kişi kuran-ı kerim'i baz alsa farklı, herhangi bir ülkenin kurallarını baz alsa farklı oranlar kullanmak zorunda kalacaktır. bu durumda ikisinden birini seçmek zorunda kalacağı için dinle devlet işlerini birbirinden ayıramadan hareket edemeyeceği apaçık ortadadır. evlenme, boşanma, zekat gibi birçok konuda maalesef dinle devlet işleri -en azından islam için- birbirinden ayrılamaz. bu nedenle bu düşünceyi savunanlar ya bu düsturlardan habersiz ya da kasti olarak böyle düşünmektedirler.
dini siyasete alet etmeyen kişi demekmiş. evet zaten Din siyasete alet edilmez, yaşanır. Dini her boyutuyla yaşayan, İslam'ın siyasi içerikli mesajlarını hayatına tatbik edenler, dini siyasete alet etmez aksine dini yaşamış olur. Dini siyasete alet edenler, dini yaşamazken dini mesaj verenlerdir. yoksa dini her yönüyle yaşayan zaten yaşamı ile mesajını vermiş olur.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |