Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
kendi hayatına son vermektir.
İnsanın ayrıcalıklı konumdadır. Allah'ın en yüce ve en değerli varlığı olduğunu ve Allah'ın insanın yaratılışına ayrı bir özen göstermiş olduğu pek çok ayetle sabittir. Bu konum, insana birtakım görevler de yüklemektedir. kul olarak Allah'ın iradesi doğrultusunda hareket etmek gerekir. Hz. Peygamber, gerek geçmiş ümmetlerden, gerekse kendi sahabeleri arasından bazı örneklerle canın korunmasına ağır bir üslupla dikkat çekmiştir. "Yedi helak edici şeyden sakınınız. Bunlardan biride haklı durumlar müstesna, Allah'ın haram kıldığı cana kıymaktır. " şeklindeki sert bir uyarıda bulunması, ayrım yapmaksızın (kendi veya başkasının) insan canının ne kadar kıymetli addedildiğinin bir göstergesi sayılmıştır.
intihar üzerine yapılabilecek en tuhaf davranış tanzimat yazarlarından beşir fuad'ın imzasını taşır. ilk türk materyalisttir. intihar ederken yaşadıklarını kaleme almıştır. maksadı ölürken dahi bilimsel bir gözlem gibi bu durumu yazmaktır. yazdıklarından bir kesit şöyledir:
ameliyatımı icra ettim, hiçbir ağrı duymadım. kan aktıkça biraz sızlıyor. kanım akarken baldızım aşağıya indi. yazı yazıyorum, kapıyı kapadım diyerek geriye savdım. bereket versin, içeri girmedi. bundan tatlı bir ölüm tasavvur edemiyorum. kan aksın diye hiddetle kolumu kaldırdım. baygınlık gelmeye başladı...
beşir fuad bunları yazarak ölmüştür. o dönem istanbul'da intihar vakaları bu olayın etkisiyle artmış ve bir dizi önlem alınmıştır. intihar üzerine söylenebilecek en ilginç şeyleri beşir fuad söylemiştir.
Fransa' da 19' uncu yüzyıl başlarından itibaren düzenli olarak tutulan istatistiksel veriler arasından yaklaşık 26.000 dosyayı inceleyerek intihar üzerine ilk en kapsamlı ve sistematik çalışmayı yapan isim Emilé Durkheim' dır.
Durkheim' ı intihar üzerine araştırma yapmaya sevkeden temel motivasyon bizzat kendisinin nevrasteni hastası olmasıdır. Durkheim' a göre, intiharın nedeni insanın içinde bulunduğu psikopatolojik durumlar değil; toplumsal nedenlerdir. yapısal-işlevselci ekol içerisinde yer alan durkheim' ın çalışmalarında Auguste Comte ve Herbert Spencer etkisi çok açıktır. Nitekim Durkheim' ın 1897 tarihli "intihar" (suicide) adlı çalışması, Auguste Comte öncülüğünde pozitivist paradigmanın kurumsallaştırıldığı bir yüzyıldan devamla toplumbilimlerinde nedensellik araştırmalarında örnek bir çalışma, temel bir eser olarak kabul edilmektedir.
pozitivist paradigmanın yöntemsel açıdan temel esprisi, tıpkı doğa bilimlerinde olduğu gibi araştırmacının araştırma konusu üzerinde tarafsız ve objektif olmasını salık vermesidir. Sosyolog toplumda patolojik bir durum varsa tıpkı bir tıp doktoru gibi topluma reçete sunmalıdır.
anlam arayışının zirve yaptığı, kavram kargaşasının had safhada olduğu ama daha önemlisi bütünüyle fransız ekolünün etkisi altında pozitivist paradigma ile şekillenen osmanlı modernleşmesinde önemli bir döneme karşılık gelen tanzimatta, intiharın salt edebi bir konu olarak kalmayıp uygulamaya da geçirilmiş olması hiç şaşırtıcı değil. "felsefede pozitivist, edebiyatta naturalist" olarak nitelendirilen beşir fuad: "İntiharımı da fenne tatbik edeceğim!" demiştir.
intiharı bireysel özgürlüğün bir ifadesi olarak kavrayan tanzimat yiğitleri pozitivizm aşkına kendini katletmiş.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |