Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Kişinin, kendi dar çevresinde gördüğü, tanıdığı, bildiği ya da etraftan, televizyondan, ordan burdan sahip olduğu öğrendikleri ile insanları belli davranışlar, özellikler, kalıplar içine sokma çabasıdır.
Aslında çoğu genelleme içinde cinsiyetçilik barındırır (ki itiraf ediyorum şu platformda en nefret ettiğim konular içinde cinsiyetçilik barındıran başlık ve entrylerdir.). Şöyle ki; tüm erkeklerin gözü dışardadır, hepsi de çapkındır; evlenen herkes mutsuzdur; kaza yapılmışsa kesin şoför koltuğunda kadın vardır; kadınlar parayı çok sever; erkekler ağlamaz; romantik erkek yoktur; .... memleketin insanı zaten şöyledir, böyledir; avukatlar yalancı insanlardır; dindarlar yobazdır, dar görüşlüdür; çekik gözlüler çinlidir, hepsi de ağza alınmayacak kurbağa, yarasa gibi şeyler yerler... gibi saymakla bitmeyecek örnekler verilebilir.
Hiçbir genellenenin doğruluk payı yoktur, hatta sıfırdır, eksidir. "İnsan" gibi değişken ruhlu bir varlığı, kendi kararlarını duygu ve düşüncelerine göre kendi verebilecek bir canlıyı, belli kategorilere sokmaya çalışmak, eşya gibi sınıflandırmaya çalışmak; bir insanı sırf cinsiyeti, memleketi, mesleği, ırkı, ten rengi, fiziksel özellikleri gibi doğuştan kazandığı özellikleri için haketmediği halde olmadık özelliklerle yaftalamak son derece yanlıştır. Eğitimsiz insan davranışı gibi gözükse de maalesef toplulumuzda eğitimli insanlarca da sıklıkla yapılmaktadır. Toplum olarak artık kırılması gereken bir davranıştır, en azından bizden sonraki nesil bu konuda daha yapıcı olabilsin diye insanları olur olmaz genellemelerin içine bilinçsizce dahil etme huyumuzdan vazgeçmeliyiz.
Çoğunlukla da insanları genelleme yaparak kendimizi rahatlatmak isteriz, yapılan her genelleme savunma mekanizmasına alet olur. Sorumluluğu üstümüzden atmak, tabiri caizse suçu karşıdakine yüklemek için bulunmaz nimettir. İnsanların hepsini aynı havuzun içine atıp, o havuzun içinde yüzdürmek kolayımıza gelir. Topluluk içinde genelleme yapıp, bir de bu genellemeye karşı çıkan insanları "yarası olan gocunur" şeklinde genelleme yapmayı sürdürmek artık sözün bittiği yerdir. Halbuki tüm kediler siyah ve nankör olmadığı, tüm kuşlar uçamadığı, tüm yılanlar zehirli olmadığı, tüm çiçekler güzel kokmadığı gibi tüm insanlar da aynı değildir. Bu nedenle toplum içinde insan ve insan davranışları ile ilgili fikir beyan ederken "herkes","tüm","her zaman","hiçbir zaman","kesinlikle","hiçbiri","bütün" kelimelerini kullanırken bir kez daha düşünmek gerekir. Zira etrafındaki insanları sürekli genellemeyi adet edinenler, eminim ki kendisi de olumsuz bir genellemenin içine dahil edildiğinde en çok tepkiyi verecek olanlardır.(ben de şuan bir genelleme yaptım, farkındayım) ancak belki bu tepkinin karşılığında karşı taraftan gelen olumlu dönütlerle, kişi, yerli yersiz genelleme yapmanın yanlışlığını idrak edebilir, bu davranışı tamamen sönmese de belki azalabilir. İnsanları olduğu gibi kabul etmek, herkesin "ayrı" ve "biricik" olduğunu, bireysel farklılıkların insanın benliğinde ne kadar belirleyici bir özellik olduğunu bilmek, hem kişinin kendisine hem de çevresindekilere çok iyi gelecektir.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |