Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
insanı savunmuş olduğu siyasi görüş, tutmuş olduğu takım, okumuş olduğu kitap vs vs olgulara göre o kişi hakkında genel kanıya varıp diğer bütün özelliklerini görmezden gelmek anlamındaki deyimdir.
önyargılı insanların başvurdukları bir yoldur.
6.hissi istisna tutarsak genel anlamda yanlış sonuçlara varılmasına neden olur. tek bir hareketine bakarak insanı yorumlamak son derece haksız bir davranıştır.
Kronik bir rahatsızlık.
İnsanları kalıba sokmak, kategorize etmek, sözde ve düşüncede kendisinden olmayanı ötelemek, her türlü fikri ve düşünce ayrılığında karşısındakini yaftalayarak kendisini rahatlatan insan davranışıdır.
... ve toplumca seviyoruz sıfat tamlamalarını. Ve ismin önüne gelebilecek her sıfatı sorgulamadan, öğrenmeden kabullenmeyi tercih ediyoruz. Niçin; kabullenmek daha kolaydır öğrenmekten.
Örneklendirmek isterdim ki ülkemizde sayısız örnekleri vardır.
Ancak;
"ya ben de etiketlenirsem!"
Bize benzeyen "tehlikesiz, iyi, güvenilir". Bize benzemeyen; "tehlikeli, kötü, güvensiz..."
Tak etiketi, düşünmeye ne gerek var?
Nasıl olsa önyargı diye bir şey var ve hepimizin canlı tutmayı başardığı!
..
Yoksa siz de kategorizelendiremediklerimizden misiniz?
Eğer öyle iseniz, şanslısınız; ama her an kategorizelendirilebilirsiniz!
''ilkokulda şaka olsun diye arkadaşa yapıştırdığımız kağıtlarla yaptığımızdır'' şeklinde tanım yapmak için girdiğim ancak yazılanları okuyunca utanıp vazgeçtiğim kavram.
evet, tasvip etmediğimiz bir davranış. muhatap olduğumuz kişiyi belli bir şemaya oturtarak bununla kendimizi savunmaya geçmek ve bu kişinin bazı davranışları kesinlikle sergileyeceğini sanmak.
bu zihniyette olan kişilere karşı konuşurken muhakkak ki aslında hangi fikirde olduğunuzu belirtmek zorunda hissedersiniz kendinizi ki ben bunun stresini çokça yaşıyorum. bir siyasi partinin bir politikasını beğenir överseniz kesin o partiye oy veriyorsunuz sonucu çıkar, ama öyle olmak zorunda mı? elinizde bir fikre ait kitap, gazete vs olur kesinlikle o fikrin savunucusu olarak kabul edilirsiniz. yani kavgam'I okuduysak nazist mi olduk? basit örneklerde bile bu duruma rastlarsınız, sporda bile. eğer filan takım dün iyi oynadı derseniz kesin o takımın taraftarı olursunuz ama taraftar olmadan da beğenilemez mi bir şey?
insanı etkilemek diye okuduğum durumdur. öyle başladım öyle devam edeceğim. insanı etkilemek bilinçli
olarak mümkün olabilecek bir şey değildir azizim. ne kadar çaba sarfedersen sarfet ters tepecektir bu uğraş. gelelim etiket konusuna.. dostlar öyle insanlar var ki, siz etiketlememek için çok uğraşırsınız ama adam mağazadan yeni alınmış elbise gibi kendi kendine taktığı kocaman etiketiyle dolaşır. hiçbir şey yapamazsınız. o hümanizmanızla çıtır çıtır yerler sizi. kendi yüce gönüllülüğünüzle sap gibi kalıverirsiniz ortada. ezcümle etiketi genellemek çok yanlıştır ama etiketsiz de yaşanamaz. insan yargılayan, etiket takan canlıdır.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |