Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
akış ve karşıtların birliği doktrininin bilgesi. hayran olmamak elde değil.
-her şey akar çünkü hayatta hiçbir şey sabit değildir.
-aynı ırmaklara girenlerin üzerinden farklı sular akar.
-aynı ırmaklara gireriz veya girmeyiz. hem varız hem yokuz.
-iki kez giremezsin aynı ırmağa.
kendisi milattan önce efes'doğmuş ilk çağ filozof be bilginlerindendir. öncelikle şunu söylemek lazım; heraklitos, evrenin ana maddesinin ateş olduğunu söylüyordu. (o'na göre arkhe ateşti) her şey ateşten var olmuş ve her şey ateşle son bulacaktı düşüncesi onun ana felsefesiydi. insanlık için çok önemli bir buluş ve madde olduğundan ötürü, ayrıca ateşin dokunduğu şeyleri değiştirdiğini ya da yok ettiğini düşünürsek o'nun değişim üzerine yoğunlaşması bu yüzdendi kanımca. ateşin sürekli hareket halinde olması da onun düşüncelerinin özünü oluşturuyordu.
karşıtların uyumu-savaşı bana biraz da diyalektiği (çelişkiyi, diyalektik ve materyalist diyalektikten veriler) akla getirdi. yani şeylerin zıttı olmadan bir olgu-olayı değerlendirmek çok büyük eksik olur.
o'na göre her şey bir akış halindeydi. yani 'hareket...'
'değişmeyen tek şey değişimin kendisi.' çok doğru. hücrelerin yenilendiğini düşünürsek, suyun akması vs, bu kadar basit örnekler bile bunu destekler. (kendi çağına göre ki kendinden sonra gelen birçok kişiyi etkilemiştir. misal: hegel, nietzsche)
kendisinin tanrı fikri yani kabul gördüğü yaratıcı semavi dinlerle mukayese edilemeyecek düzeydedir.
o'na göre var olmanın amacı ve görevi; bilgiyi aramaktı.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |