Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

eğitim tek çıkış yolu

paylaş araştır

 

  1. spoiler

    eğitim, insanın doğdu anda başlar aile, okul, çevre etkileşimi ile devam eden süreçtir. istendik yönde gelişmesi insan hayatında değişikliğe yol açması etkilemesi gerekir. insanın toplumda yer edinmesi, statüsünü, aile hayatını, çevresini etkileyen, bu etkileşim ile çıkış noktamızın eğitim olduğu bilincine değindiğimiz konudur.

    insan hayatı boyunca edindiği bilgiler informal bilgilerdir. fizolof helvetius'un da dediği gibi aldığımız eğitim ne kadar ise o kadar oluruz..

    insanlar okumalıdır. körü körüne bir şeylere bağlanmamalıdır. ülkemizde okumamak gibi bir huyumuz var. hasta oluruz doktorun tavsiyesi olmadan gelişigüzel antibiyotik, ağrı kesici alırız. bir partiyi ne yaparsa yapsın savunuruz, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluşumuz en üst düzeydedir.

    kulaktan dolma bilgiler ile hayatımızı idame ettiremez faydalı bir birey olamayız..

    okumalı ve araştırmacı olmalıyız. çocuklarımıza, ailemize, vatanıza, milletimize yararlı olabilmek için çalışmalı ve çabalamalıyız.

    okullarımızda fatih projeleri yapıldı, birçok yenilik sağlandı sağlanmakta, bunların kadir ve kıymetini bilmeliyiz. kağıt israfından kaçılmalı, kağıtları geri dönüşüm için uygun yerde muhafaza etmeli sağa sola atmamalıyız. test kitapları kaldırılmalı, gereksiz kitap verileri kısıtlanmalı, defterler boşa harcanmamalıdır. bu eğitimi hem aileler hem de kurum yetkilileri el birliği içerisinde çözmelidirler. eğitim sadece kitap defter değildir..

    eğitim, kişilerin yaşamını, tarzını, karakterini, nitelik ve niceliğini belirleyen en büyük unsurdur. bu bakımdan eğitimli bir birey yanlışı ve doğruyu en iyi şekilde anlayan ve anlatabilen kişidir.

    özellikle okullarımızda eğitim bu akıllı tahtalar ile verilmeli, doğamıza sahip çıkmalı, israftan kaçınmalıyız. gelişen teknolojinin sadece oyun veya chat yapmak için olmadığını böylelikle her kesime aşılamamız olacağız. çocuklarımız teknolojiyi kitap okumak, bilgi edinmek, geleceğini ipotek altına almasını öğrenecektir. bilgi güçtür ancak bu güç ancak kullanılması öğrenilir ise insanı güçlendirir.

    eğitim ve öğretim kadar her alanda güçlü olabilmek için sağlığımıza da dikkat etmeli, günlük sportif faaliyetlerimizi aksatmamalıyız, sağlam kafa sağlam vücutta bulunduğuna göre sağlıkta bizler için eğitim olmalıdır..

    sağlık için sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddelerden uzak durulmalı, çocuklarımıza bunların kötülüklerini aşılamalıyız.

    her geçen gün artan teknoloji bağımlılığı için kişiler eğitilmeli gelecek nesillerin hayatını çöp etmemeliyiz.

    eğitimli bir birey her zaman bir başkasına örnek olan kişidir. bir çöpü dahi yere atmaktan imtina eder. bilir ki o çöp doğaya, canlılara zarar veriyor.

    her alanda olabildiğince kendimizi ailemizi eğitmeli, eğitim için ne gerekiyor ise önlemini almalıyız. bizim için bir yol ve yöntem haline gelmelidir..

    bir birey olarak, millet olarak şunu bilmeliyiz okumamış toplumlar her zaman köle olurlar ve yıkılmaya mahkumdurlar. bizler türk milleti olarak yerimizde saymamalı ileriye doğru özgür adamlarla ilerlemeliyiz.

    millet olarak, engelleri aşan, okuyan, bilgi sahibi, becerikli, yapıcı, yenilikçi, vatanına, milletine bağlı, ileriyi görebilen bir toplum olmalıdır. bu da eğitim ile olur olacaktır..

    noksanlarım için şimdiden özür diliyorum.

    saygılar

     
  2. bir öğretmen olarak hakkında hasbelkader de olsa ahkam kesebileceğimi düşündüğüm başlık.

    öncelikle buraya yazılması gerekenler o kadar çoktur ki ne yazmaya vaktim ne de takatim var, o sebeple belli başlı ve en bariz konuları yazıp geçeceğim.

    1) okullar eğer bilim yuvası ise dogmalardan arındırılması gerekir. Bilimde, "şuradan sonrasını sorgulayamazsın düşünemezsin, orası yasak bölge" gibi bir düşünce tarzı kesinlikle yoktur ve olamaz. Olursa bilim üretilemez.

    2) okullarda ezberletilen bilgilerin tamamını şu an 500 tl değerindeki dandik bir akıllı telefona yükleyebilirsiniz. yani sadece ezber içeren bir bilgiye,okuma yazma bilmesi koşuluyla herhangi biri de birkaç dakika içinde ulaşabilir ve dahası yapay zekanın gelişmesiyle birlikte çok daha fazlasını da yapacaktır makineler, hayal etmekte zorlanacağınız kadar fazla şeyleri hem de. hal böyleyken tüm sınıflardaki tüm müfredatın acilen 21.yy gerçeklerine uygun şekilde dizayn edilmesi zorunludur.

    3) okullarda öğretilen derslerin ders saatlerinin kesinlikle düzenlenmesi gerekir. tüm dünya harıl harıl yazılım-kodlama-matematik-fen ve doğa bilimleri-mühendislik üzerine enerjisini harcarken biz çok ama çok geriden takip etmekteyiz ve bu çağ, geride kalanın ileridekini bir daha yakalayamayacağı bir çağ malesef. düşünün ki bazı sınıflarda haftada 6 saat türkçe dersi varken bilişim dersi sadece 2 saat.(Bazılarında hiç yok.) yine de bakanlığın "stem" adını verdiği,açılımı (science-technology-engineering-math) olan bir projenin olduğunu ekleyelim, her ne kadar eğitim-öğetime yansıması 0'a yakın olsa da belki bir gün gelişir,yaygınlaşır ve meb'in önceliği haline gelir diye umut ediyorum.

    4)okullara kesinlikle sendikacılık adı altında siyaset sokulmasına izin verilmemelidir. gerekliliğini açıklamaya gerek yok.

    5)öğretmenlerin kendilerini geliştirmesi için gerekli düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır, objektif bir ölçme yöntemiyle öğretmenin yetkinliği,vizyonu ve genel kültürü belirli aralıklarla ölçülmelidir. zira maaş+ek ders+kurs vs. dışında hiçbir şeyle ilgilenmeyen,gündemden,yeniliklerden,teknolojilerden vs. bihaber birçok öğretmen var. kendini geliştirmeye kapalı öğretmen olmaz,olamaz. kpssyi bir kere geçti diye öğrenme kanallarını kapatan biri öğrencisine ne kadar faydalı olabilir ki? (ancak bu ölçme kpssdeki gibi saçma salak bilgilerin yoklanması şeklinde olmamalı ve elbette öğrencinin,velinin vs. not vereceği düzenleme de olmamalı,inanılmaz gereksiz bir düşünce o.)

    bir çırpıda aklıma gelenler bunlar, daha yazılacak yüzlerce madde çıkarılabilir.

    not:bu entry, canımın istediği herhangi bir anda kendini imha edecektir.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.