Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

doğum borçlanması

paylaş araştır

 

  1. benim anladığım kadarıyla türkiye'de doğmanın cezası olarak dünyaya gelen her bebeğin 3000 dolar civarı borçla hayata merhaba demesidir.

    http://www.sozcu.com.tr/2014/ekonomi/cocuk-15-bin-600-lira-borclu-doguyor-452884/

     
  2. Anneler için erken emeklilik yolu açan borçlanma.

    Şöyle değinirsek konuya;

    Çocuk sahibi olan ve bu süre zarfında çalışmayan anneler için her çocuk için 2 yıl borçlanma hakkı tanınıyor. Annenin bu süre zarfında çalışmamış olması gerekiyor. Anne eğer çalışmaya devam ettiyse doğumdan sonra bu borçlanmadan yararlanamıyor. konumuza dönecek olursak 1 çocuk için 720 gün borçlanma yaparak 2 yıl önce emeklilik hakkı tanınıyor. Çocuk sayısı 3 ise borçlanma yaparak 2160 gün prim sayısına ulaşarak 6 yıl önce emekli oluyorlar.

    emekli şartı olan "yaş ve yıl" kriterini tamamlamış ama prim gün sayısı eksik olan anneler için erken emeklilik hakkı doğuyor. eğer yukarıdaki iki kriter tam değilse, borçlanmanın da anlamı kalmıyor.

    burada dikkat edilecek konu; çocukların sigortalık döneminde doğmuş olması gerekiyor. Sigorta olmadan önce doğan çocuklar için borçlanmak mümkün değil. Annenin iş kaybı yaşaması gerekiyor esas olarak.

    Anne illede 720 gün borçlanma yapmak zorunda değil. Ne kadar prim eksiği varsa o kadar borçlanma yoluna gidebilir. Bu 100 gün olur 300 gün olur, ille de 720 gün olmak zorunda değil.

    Evlatlık alan annelerde bu borçlanmadan yararlanabiliyor. Hatta çocuğun özannesi de borçlandırma yaparak erken emeklilik fırsatı yakalayabiliyor.

    Doğum borçlanması işe giriş tarihini ya da yaş şartını geri çekmiyor. Bu tarz bir yanılgıya düşülmesin.

    Doğum borçlanması en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar oluyor. Bu rakam da, 818,60 TL.dir.

    bir hesaplama yapacak olursak;

    En az 1 çocuk için 24 ay (2 yıl) 19.648,51.-TL.

    En çok 1 çocuk için 24 ay (2 Yıl) 147.363,84.-TL.

    Tabi burada ücret ne kadar çok olursa emekli maaşının artacağını düşününce en yüksek tutardan borçlanmak mantıklı gibi görünse de kişilerin gelirine göre değişir bu tercih.

     
  3. Yaş ve yıl tuttuktan sonra bir anlamı kalmayan borclanma. Zaten bir kadina 3600 ya da 4500 gün yetiyor. Bu da 10-13 yildir. Bu daha cok evlenmeden önce 3-5 yıl calismis, sonra evlenip calismamis olan kadinlara yarayacak bir uygulama. Aktif calisan kadinin borclanma ihtiyaci olmaz

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.